Inger Öhrn från Örebro har fått Ellen Key-priset
Uppdaterad:
Inger Öhrn från Örebro har fått Stockholms arbetareinstitutsförenings Ellen Key-pris för sina förtjänstfulla insatser inom folkbildningen.

Inger Öhrn från Örebro har fått Stockholms arbetareinstitutsförenings Ellen Key-pris för sina förtjänstfulla insatser inom folkbildningen.
I slutet av 1960-talet började Inger Öhrn från Örebro som cirkelledare i Frikyrkliga studieförbundet, idag Studieförbundet Bilda. Men redan som 15-åring kom hon i kontakt med folkbildningen för första gången.
– Cirkelledare har jag varit i nästan hela mitt liv på ett eller annat sätt, säger Inger Öhrn.
Utöver det stora ideella engagemanget har hon haft flera olika roller som anställd inom folkbildningen.
Hon började som instruktör i dåvarande Frikyrkliga studieförbundet på 1980-talet och arbetade med att stödja cirkelledare fram till pensionen 2014. Parallellt med sitt arbete har hon hela tiden också fortsatt att själv vara cirkelledare.
Motiveringen till priset lyfter fram hennes känsla för mötet med andra som gjort att människor har växt och utvecklats inom folkbildningen.
– Samtalet i den lilla gruppen, oavsett om det är hantverk eller en samtalscirkel, där man möts tillsammans och får ge uttryck för sina åsikter har väldigt stor betydelse. I mötet med andra ser jag nya sidor hos mig själv, säger Inger.
Just hantverket har gått som en röd tråd genom hennes stora engagemang i folkbildningen och hon är fortfarande cirkelledare för flera hantverkscirklar.
– Hantverk har alltid varit betydelsefullt. Handens kunskap gör att vi mår väldigt gott. Det är inte resultatet som är det viktiga utan görandet.
Inger är märkbart rörd när hon berättar att hon är väldigt stolt över att ha blivit tilldelad Ellen Key-priset. Inte minst är hon tacksam över att hennes tidigare kollegor bemödat sig med att nominera henne.
– Det är jättestort och det är jag jätteglad för. Jag känner stolthet och glädje, även om mina tårar rinner. Men så är det med mig, jag är sådan.
Ellen Key-priset ska gå till person som kommer från folkbildningsorganisationernas egna led och som under en längre tid har gjort förtjänstfulla insatser som cirkelledare, folkhögskollärare eller administratör.
Witold Grzegorz Mlotkowski är inte bara cirkelledare, utan också munk och kaplan. Med sitt efternamn kan man ana hans polska rötter, och hans berättelse vitt...
Islam Jaran är en eldsjäl med hjärtat i musik och integration. På kort tid har han gjort ett stort avtryck i Malmö med sina studiecirklar och den nystartade ...
Inger Lundin är cirkelledare för skrivarkursen "Lust att skriva" och vill guida deltagarna genom skrivandets värld och hjälpa dem upptäcka nya perspektiv. Ge...
För Åke är folkbildningen och studiecirkeln inte bara ett sätt att lära sig om världen, utan ett sätt att leva tillsammans och hitta mening genom gemenskap. ...
Shamoun Gergi är verksamhetsledare och musiker. Han spelar klarinett och är styrelseledamot i Antiokia orkester, som den 27 oktober spelade, i samarbete med ...
Gieselle Abbas är en av våra cirkelledare i Sundsvall. Där leder hon grupper för föräldrar, kvinnor med utländsk bakgrund och för unga tjejer.
En av våra tusentals cirkelledare heter Ingemar Karlsson. Han är ledare för asylsökande som inte har möjlighet att lära sig svenska på något annat sätt. I st...
Ilona Gustavsson är en varm person som brinner för andra människor. I 10 år har hon varit cirkelledare i Bilda med stort fokus på nyanlända kvinnor. För Ilon...
Vevian Gorges är cirkelledare i Österns gamla kyrka i Hjällbo. Där leder hon verksamhet för barn och unga som får utveckla sitt hemspråk och utforska de kyrk...
Giselle Abbas är cirkelledare i Sundsvall, och leder bland annat föräldragrupper, grupper med nyanlända kvinnor och unga tjejer med fokus på psykisk ohälsa.
Johannah Jonsson är verksamhetsutvecklare i region Nord och projektledare för Samtalssamiska för målgruppen vuxna som vill återta sitt samiska språk. Genom p...
Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilk...
Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.
Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.
Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).
Verksamhetsutvecklare
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).
Ledarutvecklingsansvarig
Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.
Ansvarig för ledarutveckling och kvalité
Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.
Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.
Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna
Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.
Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.