Skip to main content

Folkbildning skapar en medveten generation

Uppdaterad:

Shamoun Gergi är verksamhetsledare och musiker. Han spelar klarinett och är styrelseledamot i Antiokia orkester, som den 27 oktober spelade, i samarbete med Suryoyo ortodoxa scoutförbundet (SOSF) och Studieförbundet Bilda, en stämningsfull konsert för över 500 besökare.

Orkestern består av tjugo unga musiker i åldrarna 17–25 år som alla även är scoutledare i SOSF. De är hemmahörande i olika delar av landet men samlades under helgen i S:t Jakob Katedral i Södertälje för att tillsammans framföra låtar från den i mellanöstern mycket populära artisten Fairuz, en libanesisk sångerska.

Musiker i vita skjortor och röda halsdukar spelar klarinetter i en orkester.
Shamoun Gergi är verksamhetsledare och musiker. Foto: SOSF media gruppen

Konserten organiserades ideellt

Genom att anordna konserten ville man både lära ut ansvarstagande, organisatorisk förmåga och planering men även de färdigheter som krävs för att spela instrument och vara en del av en orkester, som kreativitet och samarbetsförmåga.

Konserten genomfördes som en ideell verksamhet och leddes, planerades och organiserades av unga scoutledare. Projektet innefattade huvudsakligen projektledning, samarbete, planering och organisationstekniker, enligt Shamoun.

Instrument som spelades var flöjt, basgitarr, violin, piano, klarinett, el-gitarr och flera olika orientaliska instrument som qanoun och oud (båda är stränginstrument) samt olika slaginstrument.

”Stämningen var på topp”

Konserten som spelade musik från Fairuz pågick i cirka 2 timmar och bjöd på sång och musik från både solister och orkester vilket var väldigt uppskattat.

Publiken blev mycket glad och började sjunga med under konserten. Vi kunde se glädjen i deras leenden, och vissa började även dansa och sjunga med, säger Shamoun.

Shamoun berättar att han tror mycket på musikens kraft att sammanföra människor och sprida positiv energi.

Vi tror på musikens betydelse i samhället. Den främjar kreativitet hos barn och unga, skapar gemenskap inom grupper och på samhällsnivå, samt bidrar till kulturell identitet och social sammanhållning, vilket i sin tur skapar glädje i samhället

Shamoun beskriver vidare den kulturella identiteten:

Fairuz spelar en central roll i den orientaliska musiken men har också inslag av västerländska melodier, vilket gör henne till en bro mellan orientalisk och västerländsk musik. Genom att framföra dessa klassiska verk kunde vi spegla legendens budskap, förklarar Shamoun.

Shamoun är styrelseledamot i orkestern och arbetade mycket med planeringen men är även en del i orkestern och spelar klarinett. Det Shamoun tar med sig från helgen förutom en härlig musikupplevelse är att han fick se hur musiken faktiskt väcker gemenskap, glädje och kreativitet. Och hur stor påverkan musiken har på den kulturella identiteten och sammanhållningen. Att se folks genuina glädje berättar Shamoun får dem i orkestern att vilja utvecklas och växa inom musiken.

En grupp musiker i vita skjortor och röda halsdukar uppträder med noter på läktare.
Shamoun Gergi spelar klarinett i Antiokia orkester. Foto: SOSF media gruppen

Folkbildning spelar stor roll för hur unga utvecklas

Folkbildningen är enligt Shamoun jätteviktigt speciellt för de yngre. Att folkbildningen kan spela stor roll för hur unga utvecklas. Att genom att anordna konserten få lära ut projektledning och organisationsplanering som i sig innefattar både ansvar och förpliktelser. Och med musiken så utvecklas färdigheter som kreativitet och den estetiska mer känslostyrda sidan.

De här delarna båda två, leder till en mer medveten generation som kan få bättre förutsättningar i samhället

Avslutningsvis betonar Shamoun att dessa kulturella inslag bidrar till att forma en mer medveten generation med förbättrade förutsättningar i samhället.

 

Möt fler av våra cirkelledare

Anti är en möjliggörare
  • Artiklar

Anti är en möjliggörare

Anti Ternevall är en engagerad ledare och eldsjäl som bor i det lilla samhället Ucklum, fem mil norr om Göteborg. Hon är pensionerad lågstadielärare och medl...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.