– Det ger mer energi än vad jag tycker att det tar
Uppdaterad:
Peder Claesson är cirkelledare, verksam i Elimkyrkan i Säter. Han är nominerad till Bildas Folkbildningspris 2022 för sitt beundransvärda engagemang för sin brassorkester som går över generationsgränserna.
Peder Claesson har sedan nov 2021 varit cirkelledare för brassorkestern och lägger mycket tid och energi på att förbereda övningar, skaffa noter och instrument, planera spelningar och dirigera generationsorkestern som har deltagare i åldrar mellan 6-81 år.
– Det är underbart att se de som är äldre sitta och visa de små barnen hur man ska göra med instrumenten. Men jag jobbar också jättemycket med det sociala i gruppen. Om det är flera syskon som kommer så vill jag placera dem med någon jämnårig, någon som kan bli en bra kompis, säger Peder Claesson.
Peder har arbetat som cirkelledare sen november i fjol. Då tog han kontakt med Studieförbundet Bilda som har underlättat hans arbete med orkestern.
– De är ju så mycket man ska fixa med, det är så mycket praktiska grejer att göra. Som instrumentvård, underhåller man bara instrumenten så går de ju att spela på. Det är en viktig bit att få stöd i. Jag hade heller aldrig dirigerat innan. Det är jättefascinerade att höra allt samtidigt, säger han.
En busig spelning
En gång så skulle de spela utomhus under ett tälttak, men när de väl kom dit upptäckte de att de var så många att bara hälften av orkestern fick plats under tältets tak. Men eftersom instrumenten är av plåt så klarar de ju av väta ifall det skulle börja regna så de bestämde sig för att köra på. Under den första halvtimmen som de spelade var det molnigt men efter pausen hade vädret ändrat om.
– Under den andra halvtimmen ösregnade det, 6-åringarna som satt utanför tältet blev dyngsura och de tyckte ju att det var så tokigt och busigt. De tyckte det var så kul, berättar Peder.
Drivet får han av att se hur mycket glädje och stolthet som orkestern genererar.
– Jag åker till kyrkan vid kl 14 och börjar plocka fram, vi börjar kl 16. Jag ser alla notställ och ser barnen framför mig som kommer hit och de är så stolta. Det är sådant som driver. Man ser när barnen växer. Det ger mer energi än vad jag tycker att det tar. En orkester är ett extremt lagarbete. Det är det som är så fint. Att min stämma behövs, det är viktigt för hur helheten låter. Det bidrar till solidaritet, säger Peder.
”Här får alla vara med”
Peder har varit verksam i brassband själv men är väldigt glad att han nu står framför orkestern och leder. Han säger att det är synd att vissa musikstilar inte längre verkar få någon plats. Därför blev han extra glad över uppmärksammandet nomineringen medför för brassorkestern.
– Jag blev så stolt när jag fick reda på att jag blivit nominerad till ett pris i just folkbildning. Och det är ju det som folkbildning är, vi lär ut gemenskap, vi lär ut att man har ett ansvar. Det handlar inte om att man ska vinna över någon annan. Vissa får lära sig noter innan de ens kan läsa, det är verkligen bildning. Men även de som är runt 15 – 16 år och som kanske aldrig hade fått chansen att lära sig något instrument annars, något de kan ha nytta av genom hela livet. Här får alla vara med. Det är 100 % spelglädje. Jag är så glad att det uppmärksammas som folkbildning, avslutar han.