Skip to main content

Anti är en möjliggörare

Uppdaterad:

Anti Ternevall är en engagerad ledare och eldsjäl som bor i det lilla samhället Ucklum, fem mil norr om Göteborg. Hon är pensionerad lågstadielärare och medlem i Equmeniakyrkan Ucklum. För Anti är mötet med människor centralt och i studiecirklarna läggs stort fokus på samtal, skapande och integration.

 Som cirkelledare beskrivs Anti som ”en eldsjäl utan dess like.” Hennes engagemang sträcker sig över flera områden. Hon leder en bokcirkel, hantverkscirkel, integrationsgruppen ”Här möts vi”, samtalskvällar om existentiella frågor och en grupp kallad ”Glad promenad”.

– Jag står som cirkelledare för flera grupper, men det är helt klart grupparbeten! Där alla behövs och bidrar med sina idéer och egenskaper, säger Anti.

Hon uttrycker en genuin glädje i att möta människor och att skapa aktiviteter som fyller behov i bygden, något som ligger bakom hennes starka drivkraft.

–  Ja, kanske kan jag beskrivas som en eldsjäl, vilket grundar sig i en stor glädje i att träffa människor, och i glädjen att tillsammans med andra göra något av betydelse för andra.

Studiecirklar

Hantverksgruppen ZickZack har funnits i snart två decennier, med hantverk och gemenskap som fokus.

En grupp äldre kvinnor sitter runt ett bord och stickar i ett mysigt rum med kartor och affischer på väggarna.
Gruppen "ZickZack"

Under åren har det anordnats cafédagar, kulturveckor och författarkvällar. Sedan flera år anordnas även samtalskvällar i kyrkan en söndagskväll i månaden.

– Just nu är det Equmeniakyrkans material ”Söka och finna livsmod” med åtta existentiella hörnstenar som vi delar i samtal med varandra. Så givande! säger Anti.

2016 startades ”Här möts vi” som är en integrationsgrupp där gamla och nya svenskar träffas. Aktiviteterna planeras av ett tiotal engagerade och erbjuder en plats för både glädje och att dela svåra känslor.

– Den har förekommit i olika tappning genom åren, med broderikvällar, utflykter, sång -och musikkvällar, och alltid med mötet i centrum. I nuläget ses vi varannan fredagskväll där vi skjutsar ett gäng från asylboendet, numera ukrainare, och ett gäng syrier från närliggande samhället, till vår kyrka. Vi pratar, bakar, pysslar, och ”stillar” oss och tänder ljus. Vi är ca trettio-fyrtio personer som samlas. Skjutsmöjligheten sätter gränsen för antalet deltagare. Här är vi 10 – 12 ”spånare” som planerar tillsammans och försöker utröna behov, glädje, och ork. Sedan genomför vi kvällarna tillsammans.

Idéerna är många och glädjen hög. Men även sorg, och förtvivlan får ha sin plats, berättar Anti.

En grupp människor som satt i ett rum och tittade på en kvinna med ett stort pappersstafli. Vissa räcker upp handen. Växter och en dekorativ del syns i bakgrunden.
I gruppen "Här möts vi" träffas olika nationaliteter

För fyra år sedan startade ”Glad promenad” utifrån ett önskemål om att promenera och samtala tillsammans. Nu samlas mellan 15–20 deltagare varannan tisdag förmiddag.

– Vi vandrar olika rundor i Ucklums vackra omgivningar, delar bygdens kultur och historia med varandra, fikar vårt medhavda fika och lyssnar till ett kapitel ur Stefan Edmans bok ”Förundran” och har goda samtal under vandringens gång.

En grupp människor sitter på en gräsyta vid en sjö, omgiven av träd, under en klarblå himmel.
Gruppen "Glad promenad"

Bokcirkeln erbjuder ytterligare plattformar för gemenskap och reflektion, där deltagarna samlas för att dela tankar och perspektiv.

–  För ca tre år sedan uppstod längtan efter att delta i en bokcirkel. Så då startade vi en. Nio deltagare från olika kulturer och åldrar tog till sig Bildas råd om upplägg. Vi valde böcker, läste, och träffades på plattformen Zoom varannan måndagsförmiddag. Vi reflekterade över först halva boken och sen hela boken. Så givande och utvecklande. Och ett uns klokare har vi definitivt blivit genom allt vårt bokprat! berättar Anti.

Anti berättar att de också på olika sätt försöker samverka mellan de olika grupperna.

– Vi samverkar mellan grupperna med några gemensamma träffar, och en naturlig integration skapas också genom att flera av våra nysvenskar deltar i våra olika mötesplatser. Så fantastiskt det är att träffa olika människor från olika sammanhang och dela tankar i respekt, nyfikenhet och lyhördhet.

Att dela sitt engagemang

– Att dela engagemang med fler engagerade. Att uppleva glädjen i samarbete och idéutbyte i respekt och lyhördhet, beskriver Anti är det bästa med att vara cirkelledare.

– Vi kommer ju i kontakt med otroligt många människor, inte minst nysvenskar. Ibland en kort period, ibland en längre. Några finns kvar i gemenskapen, andra vandrar vidare till nya boplatser eller nya sammanhang. En av våra syriska unga män som deltog i språkcafé och ”Här möts vi” har nu fullt upp med jobb och sitt eget liv. För en tid sen skickade han en hälsning till mig och skrev: ”Tack för att ni fanns där när vi behövde er!” Det kändes som ett kvitto på att vi håller på med rätt grejer! berättar Anti.

Som ledare strävar Anti efter att alla ska känna sig sedda.

– Murar rivs, tilliten växer fram och gemenskapens glädje blommar, sammanfattar hon.

Två kvinnor, bär namnskyltar, ler och lutar sig mot ett träbord med en smartphone. Det finns en trappa och träpanel i taket i bakgrunden.
Anti tillsammans med Alla från Ukraina

Folkbildningens betydelse

Hon ser Bildas stöd som betydelsefullt och lyfter fram hur material, idéer, ekonomiskt stöd och uppmuntran har varit en stor hjälp för henne och hennes studiecirklar genom åren. Samtidigt betonar hon vikten av att värna folkbildningens arbete, särskilt i tider av nedskärningar.

–  Civilsamhället gör så otroligt mycket för att minska människors ensamhet och i grupper förmedla kunskap och gemenskap. Då är det av största vikt att även få ekonomisk stöttning för att verksamheten ska ha möjlighet att genomföras!