Bilda vill vara ett studieförbund som är berett att respektera olikheter och individers integritet och att låta detta färga organisationen.
Som studieförbund är Bilda genom sina medlemsorganisationer förankrat i tre kyrkofamiljer. Kyrkorna utgör en stor, mångfacetterad och livaktig rörelse i det svenska samhället. De är i sig rika bildnings- och kulturmiljöer, med olika former av spiritualitet. De är också aktiva aktörer i samhället med förmåga och vilja att möta olika behov hos människor – som gemenskap, livsmening och integrering i samhället. Bildas förankring i flera olika kyrkofamiljer utgör en del av Bildas särart och skapar unika möjligheter till möten och samarbeten över sociala och kulturella gränser.
Kultur är en självklar del i människors bildning och livstolkning. Den har sedan studieförbundets grundande varit en viktig del i verksamheten. Bilda vill ge människor möjlighet och utrymme att skapa tillsammans med andra och att odla sin kreativitet genom kulturens mångfald av språk. Bildas kulturverksamhet har en stor bredd och mångfald. Den kommer till uttryck inom medlemsorganisationerna och i samverkan med en rad kulturaktörer och grupper.
Bilda vill med folkbildning möta konkreta samhällsbehov och främja det självständiga ställningstagande som utgör fundament för vår demokrati. Genom folkbildning bidrar Bilda till att utjämna utbildningsklyftor, främja integration och skapa delaktighet. Denna verksamhet sker ofta i samverkan med medlemsorganisationer och andra aktörer i civilsamhället, men även med stat, kommuner och regioner.
Det är i den lokala verksamheten som folkbildningen gestaltas och tar form. Bilda har genom sina medlemsorganisationers och andra samverkansparters lokala församlingar och föreningar en stark närvaro över hela landet.
Folkbildningen genomförs i hög utsträckning genom insatser av ideella ledare. Cirkelledarnas engagemang och folkbildningskunskap är omistliga. Bilda vill förvalta studieförbundets starka folkrörelsearv som präglas av frivillighet, gemen- skap och personligt engagemang. Vi vill samtidigt vara öppna för nya sätt att organisera och genomföra bildnings- och kulturverksamhet.