Skip to main content

Ilona – lyssnaren och problemlösaren

Uppdaterad:

Ilona Gustavsson är en varm person som brinner för andra människor. I 10 år har hon varit cirkelledare i Bilda med stort fokus på nyanlända kvinnor. För Ilona betyder folkbildning frihet och möjligheter för människor att lära sig och dela kunskap och tankar med varandra.

Ilona Gustavsson är en varm person som brinner för andra människor. I 10 år har hon varit cirkelledare i Bilda med stort fokus på nyanlända kvinnor. Ilona tillhör S:t Kristoffers katolska församling i Kalmar och är även representant för pastoralrådet.

– Någon gång runt 2014 dök en person upp i kyrkan, Mirek Moszczynski, verksamhetsutvecklare i Bilda. Han berättade hur man kan bilda studiecirklar och betydelsen av dem. Jag kände att jag faktiskt hade lite tidsutrymme och jag började starta några studiecirklar i kyrkan och några olika pilgrimsresor för alla åldrar.

När flyktingströmmen kom till Sverige 2014- 2015 kontaktade Mirek Illona och frågade om hon var intresserad att samarbeta med Eva Danielsson, verksamhetsutvecklare i Bilda Sydöst, med att starta studiecirklar för nyanlända. Det var hon.

– Den första cirkeln jag startade var en kvinnogrupp med nyanlända mestadels syriska kvinnor och gruppens tema var att visa vägar till studier och jobb. Sen dess har jag stannat i Bilda.

Att vara ledare är så givande
Ilona berättar att det bästa med att vara ledare är att kunna samla människor, att de känner sig trygga, känner gemenskap, samhörighet och vill utvecklas. Och hon säger att de är nyfikna.

– Jag vill väcka intresse och att skapa förtroende och tillit. Dessutom hjälper jag dem på min fritid också med olika frågor eftersom jag är sån som person. Jag har mycket altruism i mig. Och när jag känner den här glädjen, skratten och att de säger tack betyder det så mycket för mig att jag har kunnat göra något för någon annan människa. Jag ser att människor vill utvecklas och att de känner att det finns möjligheter att vara delaktiga. Det är givande faktiskt.

Minnesvärda ögonblick
Under årens lopp har Ilona lärt känna deltagarna väl men även deras familjer. Många fina minnen passerar revy.

– Under pandemin var det strängt att man inte fick vistas inomhus, men jag ville inte avbryta studiecirkeln, så en dag sa jag att vi ses på en meters avstånd utomhus. Och det funkade. Vi varvade onlineträffar med utomhusträffar. Det var extra givande denna tid när allt var stängt. Alla föreningar var stängda, men gruppen på Bilda var faktiskt levande.

Ett annat exempel på hur Ilona såg ett behov och gjorde något åt det var kring propagandan om att socialtjänsten kidnappar barn.

– Kanske inte alla cirkelledare är sån som jag, som har såna visioner, men jag kan inte stanna upp, inte gå förbi. De här cirklarna och kurserna är nödvändiga faktiskt. Jag är en sån som lyssnar och det sprider de till varandra. – Gå till Ilona, – Säg till Ilona. Lite så här blir det men då försöker jag samordna något vettigt. För cirka två år sedan spreds det propaganda att svensk socialtjänst kidnappar barn. Deltagarna frågade mig om det verkligen var sant och de började bli jätterädda. Jag kontaktade socialnämndens ordförande och diskuterade frågan med honom. Sen sa jag; Kan du vara snäll och komma till Bilda i Norrliden och ha en föreläsning om detta och belysa det här problemet så att människor förstår. Han kom med en socialsekreterare och vi bjöd in en tolk som pratade arabiska. Lokalen var fullsatt och mina kvinnor hade bakat otroliga syriska kakor. Socialsekreteraren förklarade punkt efter punkt varför det är sån propaganda och vad socialen verkligen gör. Det blev en jättebra föreläsning och kvinnorna lugnade ner sig.

Folkbildning är frihet och utveckling
Ilona berättar att folkbildning betyder frihet och möjligheter för människor att lära sig och dela kunskap och tankar med varandra. De får också känna sig trygga och bekräftade som människor.

– Tänk på alla nyanlända personer eller som nu Ukrainare till exempel. De fick inte etableringsprogram från början och hade inte rätt att läsa SFI. Så under ett år har de kunnat gå till olika studieförbund och läsa vardagssvenska, även hos oss på Bilda i Norrliden. Jag har en studiecirkel på tisdagskvällar och en annan kvinna har studiecirklar på lördagar. Tänk så många människor som kommit till oss och kunnat lära sig vardagssvenska och det hjälpte dem otroligt mycket, måste jag säga. Nu har de onlinemöjlighet och etableringsprogram, men de vill fortfarande inte släppa Bilda. De tycker att våra träffar blir en annan grej. Det är inte skola.

Hon berättar vidare om studiecirklar med de nyanlända. De vill komma nästan varenda kväll eller eftermiddag till Bilda för att få vara med i ett sammanhang.

– De lär sig prata svenska, att skriva är inte så jättelätt att lära dem, men däremot det som är det viktigaste, att kunna prata och till exempel att de ska kunna vara lyhörda och kunna vänta på sin tur. Det är demokratiska möten. Jag tycker att dessa kvinnor har gjort stora framsteg.

Jag får stöd från Bilda
– Det bästa stödet som jag kan få är att jag kan be om litteratur eller olika pedagogiska material eller verktyg som jag kan ha till våra samtal. Det är kanske lite sparsamma tider, man skulle önskat sig lite mer. Vägledning är ett annat stort stöd. Jag kan alltid vända mig till Eva och få stöd, tips och svar på mina frågor. Det hjälper mig mycket!

Önskar att politikerna tänkte om
Ilona önskar att politikerna skulle tänka om. Att de stannar upp och tänker på att folkbildning fyller en otroligt viktig roll i samhället och Sverige har en lång tradition av folkrörelser och folkbildning. Det är en stor byggsten i ett demokratiskt land och ett öppet samhälle.

– Folkbildningen är en väsentlig plats där människor träffas och utvecklas, den plats där människor lär sig saker och ting och delar kultur, vi får inte glömma det.

Ilona fortsätter

– Folkbildningen är en plattform där nyanlända får träffas och lära sig hur Sverige fungerar som ett land. Där får de lära sig svensk kultur och svensk historia. De får en förståelse och skapar sig en större bild och får dessutom verktyg att söka jobb. Tack vare allt det här kan de gå vidare i livet. Jag brukar bjuda in arbetsmarknadsenheten, serviceförvaltning från kommunen och olika aktörer för att visa deltagarna att de i framtiden kan få jobb. En del av dem har också fått jobb tack vare folkbildningen. I mina cirklar har 7-8 personer fått fast jobb eller fått goda chanser till någon förlängning eller kommande fast jobb.

Det märks att Ilona brinner för folkbildning. Hon berättar om möten, visioner och idéer hon vill förverkliga. I slutet av samtalet sammanfattar hon kärnan med folkbildningen.

– Dessa möten med andra människor är så värdefulla. Vi ska vara rädda om varandra och hjälpa varandra. Alla människor är viktiga oavsett, för att vi har lika värde.