Skip to main content

En sann folkbildare genom hela livet

Uppdaterad:

För Åke är folkbildningen och studiecirkeln inte bara ett sätt att lära sig om världen, utan ett sätt att leva tillsammans och hitta mening genom gemenskap. Hans arbete är ett tydligt exempel på folkbildningens kraft att förändra liv, och det fortsätter att vara lika relevant idag som det var när han började med studiecirklar på 1960-talet.

Åke Nilsson är 87 år och bosatt i Örnsköldsvik, dit han kom i sin pastorstjänst 1975. Det var också genom den som han fann studiecirkeln då som pastor i Jämtland 1962. Han har genom sitt liv som pastor och cirkelledare haft en stor inverkan på människor genom sitt engagemang i folkbildning, musik och gemenskap. Hans resa som cirkelledare började redan på 1960-talet och sträcker sig fram till idag, där han fortfarande leder sånggrupper och samtalscirklar i Örnsköldsvik. Hans engagemang för sång, musik och samtal har haft en djupgående betydelse för många, inte bara för deras andliga liv utan även för deras sociala välbefinnande. 

Början på cirkelledarskapet 

Åkes första erfarenheter som cirkelledare kom genom hans pastorstjänst i Jämtland, närmare bestämt i Näldenkretsen, där han verkade mellan 1962 och 1965. Här började han använda studiecirkeln som en del av Svenska Missionsförbundets program. Han minns att de startade upp med ”Vad står det skrivet?” där de lärde sig om kyrkans historia och reformationen. Under denna tid ledde han även bygdekörer.

– Där fick jag ett engagemang i sång och musik i och med att jag fick leda bygdekörer i byn där vi bodde, berättar Åke. Sedan dess har sången varit en viktig del av hans arbete. 

När han senare flyttade till Söderhamn och vidare till Gustavsberg, fortsatte han att introducera studiecirkelformen genom fler samtalsgrupper och sång- och musikcirklar. I Söderhamn bildade han gruppen ”Ostkustbröderna” som reste runt och sjöng i bygderna. Arbetet med sång och musik fortsatte även i Gustavsberg där han var med och startade upp gitarrcirklar och sånggrupper, som blev viktiga delar av det lokala kyrkolivet.

–Jag har alltid haft med mig gitarren i Bilda. Jag startade upp gitarrcirklar, särskilt minns jag det från Gustavsberg.

Folkbildningens betydelse 

För Åke har folkbildning inte bara handlat om teologiska studier, utan också om att skapa gemenskap genom musik och samtal. Hans arbete inom folkbildningen har alltid strävat efter att ge människor möjlighet att mötas och utvecklas tillsammans.  

– Att ha stunder tillsammans där vi får tillfällen att samtala om olika frågor och att få utvecklas genom att sjunga och spela. Det måste jag säga är mycket, mycket viktigt. 

Det var i mötet med andra människor, särskilt i de små församlingarna han arbetade med, som han såg den största styrkan i folkbildningen. Han betonade ofta vikten av att träffas, prata och sjunga tillsammans för att skapa både social sammanhållning och personlig utveckling. 

Sång och musik har alltid varit en central del av Åkes arbete. Genom åren har han lett sånggrupper för olika åldersgrupper, från unga till äldre, och han har sett hur musik kan förena människor på ett sätt som få andra aktiviteter kan.
– Just nu är jag ledare i en sånggrupp där alla är över 80 år och en nyckelharpagrupp kallad ”Nybyggarna”. Jag är även medansvarig i en grupp som kombinerar friskvård med samtal om livet, vi går en promenad varje tisdagsmorgon sen fikar vi på träffpunkten Kom In, där vi också sjunger lite och har samtal i något ämne som någon vill lyfta.  

En äldre man står vid ett skyltställ med pamfletter och håller i en bok med titeln "Tillsammans kan vi mer". Affischer syns på väggen i bakgrunden.

Utmaningar och möjligheter inom folkbildningen 

Under åren har Åke också sett förändringar i hur folkbildning och studieförbund finansieras och organiseras. Han har sett hur minskade statliga bidrag och ökad administration har påverkat studieförbundens verksamhet, vilket gör att det blivit svårare att upprätthålla den mångfald och de mötesplatser som tidigare varit en självklar del av folkbildningen.

– Jag skulle bara vilja påminna om att det är väldigt viktigt att det finns medel avsatta för folkbildningsverksamhet som går ut på att människor ska få mötas i olika grupper i olika situationer för samtal, för studier, för sång och musik, det främjar hälsa och välmående att det finns studieverksamhet av olika slag. 

Samarbete och framtiden för folkbildning 

I sitt nuvarande engagemang med Bilda har Åke också varit delaktig i att trycka upp en egen sångbok för RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap), som innehåller 42 sånger från programmet ”Minns du sången” som sändes på TV. För Åke är samarbetet med Bilda viktigt, eftersom det ger honom möjlighet att fortsätta utveckla och sprida folkbildning genom sång, musik och samtal.

Nu kan sånggruppen i RPG, som ofta uppträder på trygghetsboenden som Sundhem och Linden i Örnsköldsvik, utöka sin repertoar med sångboken där de sprider glädje och positiv energi bland äldre. 

– Mottagandet på träffpunkterna är väldigt bra, det är helt och hållet positivt, det är det.   

Trots de utmaningar folkbildningen står inför, där minskade resurser och ökade krav på administration påverkar verksamheten, är Åke optimistisk. Han menar att det är avgörande att folkbildningen fortsätter att ge människor möjlighet att mötas och utvecklas, både socialt och intellektuellt.  

Avslutande tankar 

Åkes liv och arbete är ett exempel på hur folkbildning kan förändra livet för individer och skapa varaktiga gemenskaper. Genom sin passion för sång och musik har han under decennier varit en viktig cirkelledare som har spridit glädje och kunskap till människor i alla åldrar. Hans engagemang i folkbildning har också visat på dess kraft att motverka ensamhet och bygga starka sociala band. 

För Åke är folkbildningen och studiecirkeln inte bara ett sätt att lära sig om världen, utan ett sätt att leva tillsammans och hitta mening genom gemenskap. Hans arbete är ett tydligt exempel på folkbildningens kraft att förändra liv, och det fortsätter att vara lika relevant idag som det var när han började som cirkelledare på 1960-talet. 

Möt fler av våra cirkelledare

Anti är en möjliggörare
  • Artiklar

Anti är en möjliggörare

Anti Ternevall är en engagerad ledare och eldsjäl som bor i det lilla samhället Ucklum, fem mil norr om Göteborg. Hon är pensionerad lågstadielärare och medl...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.