Inger Öhrn från Örebro har fått Ellen Key-priset
Uppdaterad:
Inger Öhrn från Örebro har fått Stockholms arbetareinstitutsförenings Ellen Key-pris för sina förtjänstfulla insatser inom folkbildningen.
Inger Öhrn från Örebro har fått Stockholms arbetareinstitutsförenings Ellen Key-pris för sina förtjänstfulla insatser inom folkbildningen.
I slutet av 1960-talet började Inger Öhrn från Örebro som cirkelledare i Frikyrkliga studieförbundet, idag Studieförbundet Bilda. Men redan som 15-åring kom hon i kontakt med folkbildningen för första gången.
– Cirkelledare har jag varit i nästan hela mitt liv på ett eller annat sätt, säger Inger Öhrn.
Utöver det stora ideella engagemanget har hon haft flera olika roller som anställd inom folkbildningen.
Hon började som instruktör i dåvarande Frikyrkliga studieförbundet på 1980-talet och arbetade med att stödja cirkelledare fram till pensionen 2014. Parallellt med sitt arbete har hon hela tiden också fortsatt att själv vara cirkelledare.
Motiveringen till priset lyfter fram hennes känsla för mötet med andra som gjort att människor har växt och utvecklats inom folkbildningen.
– Samtalet i den lilla gruppen, oavsett om det är hantverk eller en samtalscirkel, där man möts tillsammans och får ge uttryck för sina åsikter har väldigt stor betydelse. I mötet med andra ser jag nya sidor hos mig själv, säger Inger.
Just hantverket har gått som en röd tråd genom hennes stora engagemang i folkbildningen och hon är fortfarande cirkelledare för flera hantverkscirklar.
– Hantverk har alltid varit betydelsefullt. Handens kunskap gör att vi mår väldigt gott. Det är inte resultatet som är det viktiga utan görandet.
Inger är märkbart rörd när hon berättar att hon är väldigt stolt över att ha blivit tilldelad Ellen Key-priset. Inte minst är hon tacksam över att hennes tidigare kollegor bemödat sig med att nominera henne.
– Det är jättestort och det är jag jätteglad för. Jag känner stolthet och glädje, även om mina tårar rinner. Men så är det med mig, jag är sådan.
Ellen Key-priset ska gå till person som kommer från folkbildningsorganisationernas egna led och som under en längre tid har gjort förtjänstfulla insatser som cirkelledare, folkhögskollärare eller administratör.
Peder Claesson är cirkelledare, verksam i Elimkyrkan i Säter. Han är nominerad till Bildas Folkbildningspris 2022 för sitt beundransvärda engagemang för sin ...
Leif Nilsson är den pensionerade läraren som fortsätter att sprida kunskap trots pensionen. Han är nominerad till Bildas folkbildningspris 2022 för sitt out...
Yordanos Ghebre är cirkelledare och kontaktperson i Eritreanska ortodoxa kyrkan och Eritreanska kvinnoföreningen i Bilda Öst. Hon är en förebild för många er...
Varje vecka samlas asylsökande från olika länder och bakgrunder på Mötesplatsen i Boliden, Skellefteå, för att lära sig svenska tillsammans. De leds av Etika...
Christofer Sjödin från Umeå är cirkelledaren som tror på de mötena där vi tillsammans får fundera på olika ämnen. Han har tillsammans med Bilda bland annat l...
Birgitta Karlsson från Västra Harg kom i kontakt med folkbildningen redan 1958 och är fortfarande aktiv som cirkelledare. Här berättar hon att det har betytt...
När många människor möts kan mycket hända och nya insikter skapas. Lotta Pettersson berättar om vad hon tycker är så givande med att vara cirkelledare.
Cirkelledaren Mats Westling har arbetat som artist under många år. Med lång erfarenhet och flera spännande berättelser i bagaget varvar han sitt artisteri me...
Inom Bilda är Rune Larsson känd som eldsjälen som med sitt stora engagemang sprider glädje till många och ser lösningar istället för problem.
Elin Käll är en av våra cirkelledare i Jönköping. Hon är ledare för "Girls Allowed" som är en verksamhet för unga tjejer som vill spela i band.
Inger Lundin har jobbat länge med skrivande och böcker och tycker det roligt att välkomna människor till det hon kallar Skrivarlandet.
Gieselle Abbas är en av våra cirkelledare i Sundsvall. Där leder hon grupper för föräldrar, för kvinnor med utländsk bakgrund och för unga tjejer.
Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.
Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.
Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).
Verksamhetsutvecklare
Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).
Ledarutvecklingsansvarig
Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.
Ansvarig för ledarutveckling och kvalité
Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.
Ledarutvecklingsansvarig
Östergötlands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.
Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna
Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.
Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.