Skip to main content

En plattform för att skapa musik, gemenskap och främja integration

Uppdaterad:

Islam Jaran är en eldsjäl med hjärtat i musik och integration. På kort tid har han gjort ett stort avtryck i Malmö med sina studiecirklar och den nystartade ensemblen Nordic Arabic Orchestra. En orkester som bygger broar mellan kulturer och drar fulla hus med sin unika musik.

Från Jordanien till Malmö

Islam Jaran är violinist, musiklärare och cirkelledare med rötterna i Jordanien. Hans musikaliska resa började tidigt, och å 2018 tog han examen från Jordan Academy of Music. Därefter studerade han vidare vid National Institute of Fine Arts och Institute of Fine Arts, med klassisk och arabisk musik som huvudämne. Efter studierna jobbade han som musiklärare i Jordanien innan han flyttade till Köpenhamn.

Under de senaste åren har han deltagit i olika musikprojekt internationellt, gett många konserter och fortsatt att undervisa. Under 2023 tillbringade han sex månader i Malmö och det var då han kom i kontakt med Studieförbundet Bilda.

Jag var helt ny i Malmö, kände nästan ingen och ville träffa andra musiker och artister. Jag hörde talas om Bilda, att det var en plats där man kunde repa och spela musik men förstod inte hela konceptet. Jag hörde av mig till Jenny som är verksamhetsutvecklare på Bilda i Malmö och hon var väldigt hjälpsam och intresserad. Jag berättade att jag ville träffa andra musiker, lära ut arabisk musik och lära mig svensk folkmusik. Vi startade ganska snabbt en workshop i arabisk musik, osäkra på om någon skulle dyka upp. Men redan första träffen så kom 15 musiker och sedan har det bara växt.

Islam som nu är tillbaka i Danmark fortsätter att pendla till Malmö för hans samarbete med Bilda.

En grupp musiker som repeterar i ett rum; en dirigent leder medan violinister, en cellist, en basist och andra spelar deras instrument.

Nordic Arabic Orchestra: Att föra samman olika kulturer genom musik

Allt började med en workshop på Bildas kontor i Malmö sommaren 2023. Det stora intresset för en fortsättning och att träffas regelbundet gjorde att flera studiecirklar drog igång. Studiecirklarna lade sedan grunden till en ny orkester: en ensemble som blandar arabisk musik, folkmusik och världsmusik.

När jag gjorde min första workshop på Bilda insåg jag att det finns musiker i Malmö, som flyttat hit från exempelvis länder som Palestina eller Syrien, som bott här i 15 år utan att ha spelat med svenska musiker eller kommit i kontakt med svensk folkmusik. Så det blev ett tydligt syfte med träffarna, att det skulle vara en gränsöverskridande mötesplats där vi lär av varandra och integrerar varandras musiktraditioner.

”Det är mer än bara musik”, förklarar Islam. ”Det handlar att bygga broar mellan människor som kanske aldrig tidigare spelat -eller umgåtts med varandra. Nordic Arabic Orchestra visar tydligt hur musik kan förena människor.”

Att intresset för hans workshops, studiecirklar och konserter är så stort är något som han beskriver som både glädjande och överraskande, och han pratar varmt om sitt samarbete med Bilda.

  Utan Bilda vet jag inte om detta hade varit möjligt. Bilda skapade en plats och möjligheter för ett community att växa.

Nordic Arabic Orchestra har idag 25 deltagare men är en öppen orkester som välkomnar fler att delta. Drömmen är att den ska växa sig så stor så även musiker bosatta i andra länder blir en del av den.

Jag tycker om att mixa och integrera. Att blanda språk och tongångar. När vi framför låt så framför vi den både på svenska och arabiska. Vi integrerar arabiska tongångar och världsmusik i den svenska folkmusiken och tvärtom. Deltagarna har roligt och tycker det är utvecklande. Genom våra framträdanden på Malmö Folk Festival och olika andra evenemang har vi kunnat dela vårt unika sound och främja interkulturell förståelse.

Följ Nordic Arabic Orchestra på Instagram

Att skapa trygga och tillåtande miljöer

Islam beskriver att det mest glädjande med att vara cirkelledare är att se hur deltagarna utvecklas musikaliskt, lär känna varandra och upptäcker ny musik. Detta bidrar också till att bryta ner fördomar och minska okunskap mellan människor.

  Min roll som cirkelledare är att se till att alla känner sig välkomna, trygga, glada och utvecklas. En miljö där alla är lika och vi lär av varandra. Om deltagarna inte känner sig bekväma och inkluderade fortsätter de inte. Bilda har varit en nyckel för mig. Jag har fått mycket hjälp och stöd som ledare. Men också som ny person i Malmö, där någon lyssnat på mina idéer och hjälpt mig förverkliga dem. Jag tycker det är fantastiskt att det finns studieförbund. Med stöd från Bilda har vår orkester vuxit till ett blomstrande community där musiken fungerar som en bro mellan kulturer.

Vikten av mötesplatser

Att föra samman människor betyder mycket för Islam och han beskriver hur viktiga mötesplatser är för att ett samhälle ska utvecklas.

Musik förenar människor, hjälper integration och är ett tydligt exempel på hur vi kan lära oss av varandra. Musik kan slå hål på fördomar och skapa mer förståelse för varandra. Jag är så glad att jag fått en plattform att introducera andra för min musik och kultur, och samtidigt få lära mig andra kulturer och musiktraditioner. Vi behöver de plattformar och mötesplatser som studieförbunden skapar. Och som någon sa: Musik har gjort mer för integration och gemenskap än många politiska beslut.

En orkester och kör uppträder i en historisk kyrka med glasmålningar och utsmyckade dekorationer.
Nordic Arabic Orchestra | Johanneskyrkan i Malmö