Åtta träffar
Studiecirkeln här i Råslätt rymmer åtta träffar. Enligt konceptet kan det variera mellan sex och tio. De träffas i kyrkan en gång i veckan, mellan klockan halv tre och halv fem. Varje träff innehåller olika städmoment, inklusive praktiska övningar och språkträning, precis det som deltagarna är sysselsatta med medan vi sitter och pratar.
Innehållet i studiecirkeln baseras på riktlinjer från Servicebranschens Yrkesnämnd. Där har man noterat att anledningen till att människor står långt från den svenska arbetsmarknaden kan vara olika. Det kan vara brist av utbildning, på arbetslivserfarenheter eller dåliga kunskaper i svenska språket.
– Ett jobb betyder så oerhört mycket. Ekonomiskt naturligtvis. Men också på andra sätt, inte minst i familjen. Det har stor betydelse att barn och ungdomar ser sina föräldrar gå till ett jobb, förklarar Anna.
Deltagarna har olika bakgrund och erfarenheter. Några har varit i Sverige sedan den stora flyktingströmmen 2015, eller ännu längre. Andra är mer nyanlända. Syrien, Afghanistan, Eritrea, Etiopien är några av länderna de kommer från.
”Folkbildningsrådets bedömning ligger helt i linje med en utvärdering som Statskontoret genomförde för några år sedan, på uppdrag av regeringen.”
Läs om folkbildningens roll för integration och för att ge människor redskap för att komma närmare arbetsmarknaden.
Kontakt via kyrkan
Vi möter Linda Rohim. Hon har arabiska som modersmål men berättar på svenska att hon trivs bra i studiecirkeln
– Jag fick veta om cirkeln via Syrisk-ortodoxa kyrkan, berättar hon.
En annan viktig kontakt för henne var kyrkans vaktmästare, Jackline, med rötter i Libanon. Hon är hjälpledare i cirkeln. Att hon talar arabiska betyder mycket för mig, förklarar Linda.
Nu är deltagarna tillbaka från sin gruppuppgift. Tillsammans med Anna går de igenom ord de har skrivit ner. Handtag. Handfat. Vattenkran. Toalett. Toalettring. Ventil. Pappershanduk. Borste.
Även städjobb har sin specifika terminologi. Att få arbeta är också en väg in i språket.
Jobbstart över hela landet
Städstart är ett exempel på en satsning för att hjälpa människor att närma sig arbetsmarknaden. Men det finns flera grenar på jobbstart-trädet. Som Köksstart, Vårdstart, Trafikstart och Solstart. Det senare handlar om att lära sig grunderna i att montera solpaneler, en kompetens som det nu råder stor efterfrågan på.
Ida Eriksson och Linn Tornell, som arbetar i Bildas regioner Svealand respektive Sydöst, har utvecklat Jobbstart med ekonomiskt stöd från MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Ida och Linn vill gärna understryka den folkbildande aspekten i satsningen.
– Ett syfte med folkbildning är att ge människor verktyg för att påverka sin egen livssituation, att skaffa sig det som ibland kallas egenmakt. Det är vad det här handlar om, säger Ida.
Ett svep över landet visar vad som redan har startat, eller är på gång senare i år.
I Örnsköldsvik, i Bilda Nord, startar Städstart till hösten. I region Bilda Mitt finns flera jobbstart-cirklar på gång – Städstart, Köksstart och Trafikstart i Borlänge och Städstart i Gävle. I Uppsala, Bilda Öst, finns långt gångna planer på Städstart och Köksstart, där i ett samarbete med Erikshjälpen.
Bilda Svealand har under 2022 genomfört både Städstart och Solstart. I Örebro har dessa studiecirklar genomförts i samarbete med Filadelfiakyrkan. I Hällefors och Fagersta i samma region har man under våren startat de första cirklarna i Köksstart och Vårdstart.
I Norrköping, i Bilda Sydöst, är Vårdstart på gång till hösten. Andra orter i samma region med jobbstartcirklar som redan genomförs eller är på gång är Jönköping, Sölvesborg och Kalmar. I region Bilda Sydväst pågår en Jobbstart, en Städstart och en Trafikstart.