Starka gemenskaper
För Studieförbundet Bilda har verksamheter för asylsökande länge varit omfattande, inte minst efter den stora flyktingströmmen 2015 och åren därefter. Tillsammans med medlemsorganisationerna, som kristna samfund och lokala församlingar och föreningar, har det ordnats språkcirklar och aktiviteter för orientering om det svenska samhället.
Under 2022 hölls nära 900 sådana arrangemang i Bilda, hälften med svenska språket i fokus och hälften kring samhällskunskap. Nästan 6 000 personer deltog under det året.
Maria Nordmark är nationell utvecklingsansvarig för studieförbundets profilområde Samhälle. Så här förklarar hon varför Bilda har så goda förutsättningar för de här insatserna.
– Genom våra medlemsorganisationer – kyrkor och kristna organisationer – finns Bilda närvarande med starka gemenskaper på stora och mindre orter runt om i hela landet. Det är unikt. Och där finns en naturlig vilja att vara engagerad för andra, säger hon, men tillägger att Bilda också samarbetar med kommuner och en lång rad andra aktörer.
En viktig poäng med cirkeln är att tydliggöra att städning är ett jobb som kräver kompetens och som det finns skäl att vara stolt över.
Läs om Anna Ström och Linda Rohim, ledare och deltagare i en Städstart-cirkel i Jönköping.
Apropå nytta så understryker Maria att folkbildningen har en viktig uppgift att fylla genom att erbjuda människor att ta första steget in i samhället. Och minskat utanförskap innebär stor samhällsnytta.
Hon hänvisar till en rapport som Jämställdhetsmyndigheten har presenterat i juni 2023 som särskilt uppmärksammar utlandsfödda kvinnors utsatta situation.
Trots många ansträngningar att komma in i samhället och att etablera sig på arbetsmarknaden vittnar många om en känsla av minskad egenmakt efter ett par år i Sverige, skriver författarna till studien Mellan misstro och tillit. De konstaterar bland annat att ”avsaknaden av både socialt och professionellt nätverk skapar en isolering som försvårar situationen och minskar chanserna att hitta anställningar”.
– Det här är en viktig rapport, säger Maria. Det är precis de behov som den så väl beskriver som vi vill möta, för att öka dessa kvinnors trygghet, tillit till den egna förmågan och förtroendet för samhället.
Analfabeter
Hos vissa grupper är utanförskapet särskilt tydligt. I Bildas vackra gula hus i Söderhamn pågår en studiecirkel i svenska språket för kvinnor där flertalet kommer från Somalia. Många är analfabeter.
För den här gruppen skulle det vara svårt att tillgodogöra sig en traditionell undervisning, tror cirkelledaren Anette Biller.
– Vi pratar tillsammans. Vi handarbetar. Och skrattar mycket när vi möts.
Hon förklarar att för många av kvinnorna är barnen den viktigaste kontakten med det svenska samhället. Barnen lär sig svenska, och blir ett viktigt skyddsnät för familjen. Men kvinnorna blir lätt isolerade. Och steget att förstå sig på sådant som Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och Skatteverket är stort. I studiecirkeln kan saker och ting bli mer begripliga.
I en språkcirkel som den här står nyttan i fokus, både för individen och samhället. Även om skratten och kramarna också är en del av mötet.
Det märks att Anette själv är djupt berörd av de regelbundna mötena med kvinnorna.
– De har kämpat så hårt i många år. Den här gruppen ligger mig oerhört nära hjärtat, säger hon.