Bilda möter ukrainare i Södertälje
Uppdaterad:
Studieförbundet Bilda har gjort mycket för att möta de ukrainska flyktingar som kommit till Södertälje. Under året har omkring 350 ukrainare besökt våra studiecirklar.
- Jag är så glad att jag fått möjligheten att lära mig svenska med Bilda, säger Ynna.
(Text på ukrainska nedan)
När kriget bröt ut och ukrainare behövde fly sitt land ställde Bilda i Södertälje snabbt om sin verksamhet för att möta ukrainare. Bilda ordnar språkkafé flera gånger i veckan för både vuxna och barn, samt erbjuder pianolektioner och läxhjälp.
Vi gör alla möjliga aktiviteter för att lära ut språk. Vi lagar mat, går promenader, besöker Tom Tits och bowlar, säger cirkelledaren Nadiia Blakh.
Förutom språkträning är språkkaféet en plats för ukrainare att få berätta och bli lyssnad på. Flera av Bildas ledare beskriver att de kommit varandra nära, och får ett stort utbyte av varandra.
Vi fikar mitt i studiecirklarna vilket är väldigt givande, där får man höra mycket om deras liv. Det känns bra att hjälpa till och att få vara där som medmänniska. Vi delar väldigt mycket och lär av varandra, säger Alexandra Masso, en annan av språkkaféets cirkelledare.
Ledarna är jättebra! Jag går dit med mitt barn, har lärt mig många ord och fått vänner, säger Anna som besöker språkkaféet med sin son.
Skapa mötesplatser
Cirkelledaren Nadiia är själv från Ukraina och kom till Sverige för åtta år sedan. Hon vet hur svårt det är att komma till ett nytt land där man inte har ett sammanhang och vill göra allt för att ge stöd och skapa mötesplatser.
Jag vill att vi alla ska vara tillsammans!
Bilda vill bidra till att skapa mötesplatser för ukrainare och ordnade därför en kulturafton för ukrainska familjer i Södertälje den 9 december. Omkring hundra personer var på plats. På språkkaféet hade ukrainare övat i körsång samt bakat tårtor.
En mycket rolig fest!, säger Ynna, som under kvällen bjöd på ukrainska sånger tillsammans med andra kvinnor och barn från språkkaféet.
Ynna kom till Sverige för åtta månader sedan, hon besöker ofta Bildas språkkafé. Ynna är lärare i musik och folkdans. Hon är fast besluten om att fortsätta med sitt yrke i Sverige.
Jag ska plugga svenska så att jag kan arbeta som lärare i Sverige. Jag är glad att jag fått möjligheten att lära mig svenska av Bilda, säger hon.
Nya cirklar planeras
Nu planeras nya studiecirklar för att möta flera behov och intressen. Det planeras cirklar inom sång och dans, samt en öppen förskola.
Jag vill att alla ukrainare som kommer hit ska känna mening i det nya landet. Jag är verkligen stolt över vårt arbete det här året, säger Tina Youssef, ansvarig verksamhetsutvecklare hos Bilda.
Med hjälp av statsbidrag har Bilda arbetat för att förena och integrera ukrainare, skapat glädje och visat på goda möjligheter som Sverige erbjuder för att kunna leva i ett nytt land. Bilda har även bidragit till att sätta ukrainare i arbete.