Skip to main content

Språket är en del av identiteten

Uppdaterad:

Johannah Jonsson är verksamhetsutvecklare i region Nord och projektledare för Samtalssamiska för målgruppen vuxna som vill återta sitt samiska språk. Genom projektet vill Bilda ge förutsättningar för samer att genom språket fördjupa sin kulturella identitet.

Alla fem samiska språk som används i Sverige är hotade enligt FN-organet UNESCO, därför har Bilda Nord under en treårsperiod haft olika projekt för att stödja främst Ume- och Sydsamiskan.

Främja möjligheter att behålla sin kultur

När cirklarna lanserades provade man att ha samtalscirklar där cirkelledaren hade en tydlig och korrekt grammatik och så en cirkel baserad på samtal. Båda var uppskattade, beroende på vad deltagarna värderade, men inriktningen föll på ”Samtalssamiska” där man antingen pratar kring en film, pratar kring ett speciellt ord eller använder sig av en digital lärobok.

År  2000 infördes en minoritetsspråklag för Sveriges fem nationella minoriteter. Samiska är ett minoritetsspråk enligt Språklagen vilket innebär att det allmänna ska främja samers möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Lagen lägger särskild vikt vid barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket.

– Som ett resultat av detta lärdes samiska barn som ville och gick i skolan från 2001 och framåt samiska under sin skolgång, berättar Johannah Jonsson.

Varför är det värt att väcka upp ett språk som inte så många talar?

– Språket är väldigt förknippat med sin kulturella identitet. Alla ska få prata sitt minoritetsspråk. Samiskan fanns före svenskan. Det var det språket som pratades ända ner till Dalälven. Så det är konstigt att det har kunnat tränga bort så mycket.

Johannah Jonsson är projektledare för Samtalssamiska. Foto: Johanna Blom

Gamla svenska ortsnamn

Johannah berättar vidare om att människor ibland kan spekulera om vad gamla svenska ortsnamn har för betydelse när svaret egentligen är väldigt enkelt.

– Som orten Bure där folk spekulerar ifall man bar mycket på saker. Men bure betyder handelsbod på samiska. Så om man lär sig samiska förstår man ortsnamnen.

Johannah betonar vikten i att främja samernas kulturella historia och arv. Att samerna är erkända som ursprungsbefolkning men att svensk politik ändrade samernas förutsättningar under 1920-talet, till det sämre.

– Vissa tvingades att ge upp sin livsstil och flytta. Man ska inte tro att alla samer bor i Norrland, säger Johannah.

Johannah Jonsson höll även tillsammans med Marja-Kristin Skum ett seminarium på MR-dagarna (Mänskliga Rättighetsdagarna) i Skellefteå i år om möjligheter och svårigheter för samer att ta tillbaka sitt språk i vuxen ålder.

Populärkulturell skjuts

Studiecirklarna som ryms inom projektet har varit populära. Johannah berättar att samernas kultur får en skjuts nu i och med populärkulturen. I år hade ”Guh lejmeh sámieh” eller ”När vi var samer” premiär som världens första pjäs på umesamiska och svenska.

– Deltagarna för cirklarna kommer från hela Sverige, vi har till och med en deltagare som leder cirklarna som bor i Tyskland. Det är ett internationellt projekt, berättar Johannah.

De har haft samtalscirklar i ume, lule- och nordsamiska där Bilda hjälpt till med samtalsmaterial och digitala licenser.

Sydsamisk bibel och psalmer

Inom sydsamiska har de haft en annan ingång genom öppningen att det trycktes en sydsamiska bibel i augusti 2024 och sydsamisk psalmbok 2023.

– Det är en väldigt stor grej när man får en bibel på sitt språk. Så det är ett pågående projekt nu, samtalssamiska psalmer som språkverktyg, berättar Johannah.

Tillsammans med artisten Saara Hermansson har de spelat in 6 psalmer på sydsamiska tänkta att användas som studiematerial från och med 2025.  Bland annat med tekniken härmsång som är precis vad det låter som samt undervisningssånger kopplat till sydsamiska. Men materialet är inte bara till för samer betonar Johannah.

– Det är ett väldigt fint sätt att mötas, att kunna sjunga ”Härlig är jorden” tillsammans på samiska. Det blir en gemenskap av att sjunga. Det är en bra sak, att lära sig ett nytt språk.

Det borde finnas svenska företrädare

Men varifrån hittar då Johannah sitt engagemang för samers kulturella och språkliga främjande?

– Jag har en personlig erfarenhet av samexistens från min uppväxts by. Det finns inget vi och dem för mig. Det ger mig en unik möjlighet att projektleda en sådan här sak. Det finns gott om engagerade samiska företrädare och då borde det finnas svenska företrädare också, det är inte bara ett samiskt ansvar.

Har du samiska rötter?

– Jag svarar så här: Inte vad jag vet. Men det vore inte omöjligt.

Möt fler av våra cirkelledare

Anti är en möjliggörare
  • Artiklar

Anti är en möjliggörare

Anti Ternevall är en engagerad ledare och eldsjäl som bor i det lilla samhället Ucklum, fem mil norr om Göteborg. Hon är pensionerad lågstadielärare och medl...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.