Språket är en del av identiteten
Uppdaterad:
Johannah Jonsson är verksamhetsutvecklare i region Nord och projektledare för Samtalssamiska för målgruppen vuxna som vill återta sitt samiska språk. Genom projektet vill Bilda ge förutsättningar för samer att genom språket fördjupa sin kulturella identitet.
Alla fem samiska språk som används i Sverige är hotade enligt FN-organet UNESCO, därför har Bilda Nord under en treårsperiod haft olika projekt för att stödja främst Ume- och Sydsamiskan.
Främja möjligheter att behålla sin kultur
När cirklarna lanserades provade man att ha samtalscirklar där cirkelledaren hade en tydlig och korrekt grammatik och så en cirkel baserad på samtal. Båda var uppskattade, beroende på vad deltagarna värderade, men inriktningen föll på ”Samtalssamiska” där man antingen pratar kring en film, pratar kring ett speciellt ord eller använder sig av en digital lärobok.
År 2000 infördes en minoritetsspråklag för Sveriges fem nationella minoriteter. Samiska är ett minoritetsspråk enligt Språklagen vilket innebär att det allmänna ska främja samers möjligheter att behålla och utveckla sin kultur i Sverige. Lagen lägger särskild vikt vid barns utveckling av en kulturell identitet och användning av det egna minoritetsspråket.
– Som ett resultat av detta lärdes samiska barn som ville och gick i skolan från 2001 och framåt samiska under sin skolgång, berättar Johannah Jonsson.
Varför är det värt att väcka upp ett språk som inte så många talar?
– Språket är väldigt förknippat med sin kulturella identitet. Alla ska få prata sitt minoritetsspråk. Samiskan fanns före svenskan. Det var det språket som pratades ända ner till Dalälven. Så det är konstigt att det har kunnat tränga bort så mycket.