Skip to main content

Umeå för antirasism

Uppdaterad:

Hur går vi samman och stärks i arbetet för antirasism i Umeå? Detta fokuserar Bilda på i projektet Organisering och mobilisering för antirasism i Umeå där två stabila nätverk etableras som verkar för antirasism i Umeå.

Vad är antirasism?

Den amerikanska medborgarrättsaktivisten Angela Davis sade: ”In a racist society it is not enough to be non-racist, we must be anti-racist.” Antirasism är att genom aktiva handlingar stödja antirasistiska idéer, som grundar sig i att alla människor är jämlika och att alla former av rasism ska motverkas.  

Projektet Organisering och mobilisering för antirasism i Umeå 

Hösten 2022 initierades den antirasistiska manifestationen Umeå för antirasism som ledde till flera antirasistiska möten i Umeå. Hösten 2023 startade projektet Organisering och mobilisering för antirasism i Umeå, som drivs av studieförbundet Bilda med stöd av Myndigheten för civilsamhälles- och ungdomsfrågor, MUCF, och det bygger vidare på denna antirasistiska framåtrörelse för att skapa en stark grund för antirasism i Umeås civilsamhälle.  

Projektmålet är att bygga samverkan mellan organisationer i civilsamhället, samt utveckla kapacitet, så att organisationer enskilt och tillsammans kan verka för antirasism i Umeå. Vi vill även skapa förutsättningar för andra grupper och individer att kunna verka antirasistiskt. 

Antirasistiska nätverk i Umeå 

Inom projektet lägger vi grunden för två antirasistiska nätverk i Umeå: 

Nätverket Umeå för antirasism

Nätverket Umeå för antirasism grundades hösten 2022 och består av organisationer, grupper och individer i civilsamhället som vill synliggöra rasism i alla dess former och agera för antirasism. Vi ser att rasism sprids och normaliseras mer och mer i vårt samhälle. Dessa förskjutningar sker överallt och de sker snabbt, ibland väldigt tydligt och ibland knappt märkbart. Det är oroväckande att se detta ske och vi vill stoppa denna utveckling. Om vi är många som är aktivt antirasistiska kan vi skapa en större medvetenhet och en större vilja och kraft att förändra. 

Vad gör nätverket Umeå för antirasism?

Vi är aktivt antirasistiska och står emot rasism, i alla dess former. 

Vi ökar vår kunskap om rasism och antirasism och vi omsätter vår kunskap till handling. 

Vi förstår att vem som helst kan tänka och handla rasistiskt och att vi behöver vara öppna för att bli uppmärksammade på detta, rannsaka oss själva och lära oss mer hela tiden. 

Vi bygger styrka tillsammans och siktar mot att nå fler människor som engagerar sig i ett Umeå för antirasism. 

Vi skapar Umeås antirasistiska nätverk för ledarskaps- och organisationsutveckling för att stärka det antirasistiska arbetet inom och mellan civilsamhällesorganisationer. 

Långsiktig vision

För att ett långsiktigt antirasistiskt arbete ska fungera behöver nätverket Umeå för antirasism förutsättningar för att finnas kvar. Projektet Organisering och mobilisering för antirasism i Umeå arbetar därför med att sätta grunden för en nätverksstruktur och identifiera finansieringslösningar som ska stärka långsiktig samverkan. 

Visionen är att efter att ha etablerat stabil samverkan för antirasism inom civilsamhället nå andra målgrupper inom t.ex. Umeå kommun, företag, media och universitet för ett bredare påverkansarbete och för att åstadkomma långsiktiga resultat i samhället i stort. 

Om några år vill vi att det ska finnas en självklar plattform i Umeå som lyfter antirasistiska frågor, ger stöd i antirasistiskt arbete för både organisationer och privatpersoner och ger individstöd till den som utsätts för rasism i Umeå. 

Umeås antirasistiska nätverk för ledarskaps- och organisationsutveckling 

Umeås antirasistiska nätverk för ledarskaps- och organisationsutveckling är ett nätverk för civilsamhällesorganisationer som vill samverka med andra organisationer inom civilsamhället kring antirasism och även utveckla antirasistiskt arbete inom sina respektive organisationer. Nätverket ska tillsammans åstadkomma en stabil antirasistisk organisering i Umeå. De representanter som ingår i nätverket är chefer, ledare eller personer som ges mandat av sin organisation att ha handlingsutrymme och möjlighet att fatta beslut. 

I nätverket förbinder vi oss till att:

  • Utarbeta en plan för antirasistiskt arbete utifrån behoven och förutsättningarna inom vår organisation och sätta denna plan i handling 
  • Lära oss om och sprida kunskap om antirasistiskt arbete inom vår organisation 
  • Samverka genom att 
  • Tillsammans identifiera vad som krävs för att främja antirasism i Umeå 
  • Dela kunskap, erfarenheter och material (t.ex. facklitteratur, forskning, metodmaterial) 
  • Agera underlättare för andra inom organisationsnätverket (t.ex. genom att ge stöd, bidra till problemlösning, dela med sig av resurser)  
  • Använda oss av våra kontakter och nätverk (t.ex. verka för att fler engagerar sig i nätverken Umeå för antirasism och Umeås antirasistiska nätverk för ledarskaps- och organisationsutveckling, sprida information om antirasistiskt arbete i Umeå, hitta nyckelpersoner med specialkompetens när det efterfrågas) 

Starta en antirasistisk studiecirkel i din förening eller organisation! 

Projektet har tagit fram studieguiden Från ord till handling för en antirasistisk organisation för er som vill sätta igång antirasistiskt arbete inom er förening eller organisation. Studieguiden vägleder er genom boken Rättvis organisering – metoder för antirasistiskt arbete inom föreningslivet av Deria Rumina Yenidogan med flera på ungdomsorganisationen Tamam där ni får grundläggande kunskap, övningar som skapar reflektion samt konkreta verktyg som gör er stärkta och redo att arbeta för antirasism.  

Prata med oss på Bilda för att starta en studiecirkel där ni går från antirasistisk kunskap till antirasistisk handling! Utöver studieguiden erbjuds ni stöd på olika sätt, som till exempel coachning och hjälp med planering och genomförande. 

Vill du ingå i nätverket och hålla dig uppdaterad om projektet? Vill du bidra med tankar, idéer, starta en studiecirkel eller vill du hitta ett annat sätt att engagera dig för ett antirasistiskt Umeå?

Kontakta [email protected]

Med stöd av MUCF logotyp