Författarträff Elisabeth Åsbrink - Gloria i rasismens skugga
Uppdaterad:
Välkommen att delta i en författarträff med Elisabeth Åsbrink utifrån boken Gloria i rasismens skugga!

Denna författarträff utgör final för höstens bokcirklar utifrån boken Gloria i rasismens skugga. Anmälan till författarträffen är öppen för alla, men du som deltar i en bokcirkel kommer dessutom ha möjlighet att förbereda frågor till författarträffen och påverkan samtalets innehåll och inriktning.
Anmälan
Senast 4 november.
Vill du delta i en bokcirkel också?
Intresseanmälan senast 1 september via denna länk.
Om boken
Gloria Ray var fjorton år när hon stoppades av beväpnade vita soldater från att börja på Little Rocks Central High School i Arkansas. Året var 1957 och delstatens guvernör vägrade att låta henne och ytterligare åtta svarta ungdomar att ta steget in på den helvita skolan. Den dagen tog min barndom slut , säger Gloria i dag.
Gloria Ray och de andra tonåringarna i The Little Rock Nine var de första som agerade utifrån Högsta domstolens beslut från 1954 där det slogs fast att segregation av svarta och vita barn i amerikanska skolor stred mot grundlagen. Arkansas motstånd var så starkt och våldsamt att president Dwight Eisenhower tvingades sätta in beväpnade elittrupper som dagligen eskorterade de nio svarta ungdomarna till skolan.
Händelsen blev en världsnyhet och en bricka i det kalla kriget, såväl som en chockartad exponering av rasismens Amerika. De nio ungdomarna i The Little Rock Nine är numera ikoner i den amerikanska medborgarrättsrörelsens historia.
Men priset var högt. De fick utstå trakasserier, dödshot och våld och deras föräldrar och syskon drabbades hårt, liksom de som stödde deras kamp för rättvisa. Det slutade med att Arkansas guvernör hellre stängde alla allmänna skolor och hellre än att låta afroamerikanska barn blanda sig med vita, och tusentals ungdomar påverkades av beslutet.
Gloria Ray skulle senare gifta sig med en svensk formgivare och flytta till Sverige. Gloria är berättelsen om det där året som skulle förändra hennes liv, men också om den amerikanska rasismen och slaveriet den vuxit ur, oupplösligt förenade i historien om USA.
Om författarna
Elisabeth Åsbrink är en av våra främsta fackboksförfattare, flerfaldigt prisbelönad och översatt till runt 25 språk. Hennes senaste bok är biografin om Victoria Benedictsson Mitt stora vackra hat från 2022. Hennes augustnominerade debutbok, Smärtpunkten, om morden i Malexander och Lars Noréns pjäs Sju tre har blivit en uppmärksammad tv-serie i SVT denna vår.
Gloria Ray Karlmark har en examen i kemi och matematik och har bland annat arbetat som systemanalytiker och patentingenjör, med anställningar på IBM och Philips i Nederländerna. Hon flyttade till Sverige 1969, och har huvudsakligen varit bosatt här sedan dess. Hennes berättelse har aldrig tidigare skildrats i bokform.
Vill du bli cirkelledare?
Är du intresserad av att leda en av bokcirklarna? Vi bjuder på boken till alla bokcirkelledare och erbjuder stöd och bollplank när det gäller ledarrollen och upplägg för samtalsträffarna! Mer information och anmälan till bokcirkelledarutbildningen via denna länk!
#vimåsteprata
Denna författarträff genomförs av Studieförbundet Bilda i samverkan med #vimåsteprata som är demokratisatsning inom folkbildningen som möjliggör och erbjuder bildningsinsatser och gemenskap kring demokratifrågor som kräver fördjupning, samtal och samling.
”Hédi Fried överlevde förintelsen och kom till Sverige tillsammans med sin syster 1945. Under hela sitt liv arbetade hon för rättvisa och alla människors lika värde. Hédi Fried initierade ViMåstePrata 2017 och var med i uppbyggnaden. Idag för vi hennes arv vidare genom att stärka och utveckla folkbildningens demokratiarbete och uppmana till civilkurage i Hédis anda.”
Läs mer på www.vimasteprata.org