Hoppa till huvudinnehåll

Dataskydd

Studieförbundet Bildas integritetspolicy

Längst ner på sidan hittar du information om hur Studieförbundet Bilda hanterar personuppgifter i tex. nyhetsbrev och sociala medier, samt frågor och svar för medlemsorganisationer eller samverkansparter.

Nedan hittar du information om vilka uppgifter om dig som deltagare som Studieförbundet Bilda (nedan benämnt Bilda) behandlar, för vilka ändamål, den rättsliga grunden för behandlingen, hur länge uppgifterna sparas och dina rättigheter, inom ramen för folkbildningsverksamhet reglerad av Förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildning.

 

Personuppgiftsansvarig och dataskyddsombud

Bilda är ansvarig för den personuppgiftsbehandling som sker inom ramen för Bilda. Kontakta oss på dataskydd@bilda.nu om du har frågor kring personuppgifter.

 

Bildas samverkansparter

Bilda är anordnare av all statsbidragsberättigad folkbildningsverksamhet inom Bilda och därmed ansvarig för behandling av personuppgifter insamlade i samband med verksamhet genomförd med samverkanspart. Samma regler gäller som vid verksamhet utförd av endast Bilda.

 

Hur personuppgifter behandlas och samlas in

Bilda samlar in personuppgifter från den registrerade, antingen via föranmälan via webbformulär eller telefon eller i samband med verksamhet.

Bilda registrerar i normalfallet namn, personnummer, adress, e-post, telefonnummer och uppgifter relaterade till deltagande i folkbildningsverksamhet.

För att personuppgifter i Bildas register ska vara aktuella inhämtar Bilda regelbundna adressuppdateringar från adresstjänster.

 

Känsliga personuppgifter

Bilda behandlar endast känsliga personuppgifter när detta är nödvändigt för verksamhetens genomförande och en förutsättning för statsbidrag. Detta med stöd av Förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen.1

 

Ändamål och rättslig grund för behandling av personuppgifter

Genom bestämmelser i förordningen om statsbidrag till folkbildningen är det fastställt i svensk rätt att folkhögskolornas och studieförbundens bedrivande av utbildnings-, bildnings- och kulturverksamhet är en uppgift av allmänt intresse. Även folkbildningsverksamhet som omfattas av kommun- eller landstingsfullmäktiges beslut anses som en uppgift av allmänt intresse.

 

Administration av folkbildningsverksamhet

Bilda behandlar personuppgifter för att administrera folkbildningsverksamhet och kommunicera med registrerade. Denna behandling sker med stöd av den rättsliga grunden uppgift av allmänt intresse. Det är nödvändigt för Bilda att hantera deltagares personuppgifter för att administrera verksamhet och kommunicera med deltagare. Du är inte skyldig att lämna personuppgifter till Bilda. Om du väljer att inte lämna dina personuppgifter kan följden bli att du inte kan delta i folkbildningsverksamhet.

 

Tillgodose förordningskrav och krav från bidragsgivare

Bilda behandlar personuppgifter för att tillgodose förordningskrav samt Folkbildningsrådets och andra bidragsgivares krav på att kunna följa upp, utvärdera och kvalitetsgranska Bildas verksamhet, exempelvis deltagarundersökningar. Denna behandling sker med stöd av den rättsliga grunden uppgift av allmänt intresse. Inom ramen för denna behandling kan personuppgifter komma att samköras mellan två eller flera av de tio studieförbunden med ändamålet att säkerställa att regler och villkor för statsbidrag följs.

 

Direkt marknadsföring

Bilda behandlar deltagares personuppgifter för marknadsföringsåtgärder avseende studieförbundsverksamhet, med stöd av den rättsliga grunden intresseavvägning utifrån vårt berättigade intresse att marknadsföra våra tjänster och produkter.

 

Övrig verksamhet

Bilda behandlar personuppgifter i övriga delar av verksamheten med stöd av den rättsliga grunden intresseavvägning i de fall där det finns berättigade intressen för behandlingen.

 

Lagring av personuppgifter  

Som huvudregel behandlas personuppgifter för ändamålen administration och direkt marknadsföring under det verksamhetsår en registrerad deltar i Bildas verksamhet och i upp till 24 månader därefter.

Bilda kan dock komma att spara vissa personuppgifter längre på beslut, begäran eller riktlinjer från Folkbildningsrådet, författning eller myndighet. Det kan exempelvis gälla krav från Folkbildningsrådet på att under en viss tid i efterhand kunna följa upp, utvärdera och kvalitetsgranska Bildas verksamhet.

Bilda är även skyldiga att lagra närvarolistor och kulturprogramrapporter, vilka innehåller personuppgifter i sju år enligt bokföringslagen (1999:1078) då de utgör verifikat.

Bilda raderar eller anonymiserar personuppgifter som det inte längre finns rättslig grund att behandla.

 

Överföring av uppgifter till tredje part

Bilda är skyldiga enligt förordning att på begäran överlämna de personuppgifter som Folkbildningsrådet, statliga myndigheter eller kommuner och landsting bedömer vara nödvändiga för att kunna fullföra sina myndighetsuppgifter. Överföringen sker därmed med stöd av grunden rättslig förpliktelse.

Bilda överlämnar i vissa fall personuppgifter till underleverantörer för marknadsförings- informations- och uppföljningsändamål. Bilda säkerställer då genom personuppgiftsbiträdesavtal att personuppgifter inte hanteras för andra ändamål.

 

Överföring till tredje land utanför EU/EES

Bilda överför inte personuppgifter till länder utanför EU/EES. Bilda har personuppgiftsbiträdesavtal med sina driftsleverantörer som säkerställer att personuppgifter inte överförs till tredje land.

 

Den registrerades rättigheter

Den registrerade har rätt att få veta om och hur Bilda behandlar dennes personuppgifter samt efter skriftlig, undertecknad begäran få ett registerutdrag över de personuppgifter som finns registrerade.

Den registrerade har även rätt att begära rättelse av felaktiga eller missvisande uppgifter. I vissa fall kan en begäran om radering dock inte tillmötesgås t.ex. om Bilda är skyldiga enligt lag eller förordning att spara uppgifterna.

Den registrerade har rätt att under vissa förutsättningar få ut de personuppgifter som rör denne som har lämnats till Bilda i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format samt rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet.)

Den registrerade har alltid rätt att avböja att dennes personuppgifter används för direkt marknadsföring, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Sådan begäran skickas till dataskydd@bilda.nu.

Den registrerade har rätt att inge klagomål på Bildas personuppgiftsbehandling antingen direkt till Bilda eller till Datainspektionen.


1Rättslig reglering finns ej ännu men föreslås införas i Proposition (2017/18:218) Behandling av personuppgifter på utbildningsområdet. Förordningsändring väntas i augusti 2018

Sekretesspolicy Facebook

Studieförbundet Bilda följer alltid gällande lagstiftning samt de specifika regler som uppställs av Facebook. Läs mer om hur vi hanterar Facebook här.

Integritetspolicy nyhetsbrev

Studieförbundet Bilda ansvarar för personuppgifter såsom e-postadress som du lämnar till oss när du registrerar dig för nyhetsbrev. Läs mer om hur vi hanterar nyhetsbrev här.

Att tänka på för dig som är ledare

Som ledare hanterar du en närvarolista som innehåller många personuppgifter, exv. namn, adress, telefonnummer, mailadress. En personuppgift är all information som kan identifiera en enskild person.

GDPR för medlemsorganisationer och samverkansparter

Här svarar vi på vanliga frågor som ni som medlemsorganisation eller samverkanspart kan tänkas ha gällande GDPR.

Behandling av personuppgifter i Bildas kommunikationsarbete

Studieförbundet Bilda ansvarar för personuppgifter som du lämnar till oss när du samtycker till publicering av personuppgifter såsom namn, bilder, filmer och röstinspelning från Bildas verksamhet.

RESPONSIVE CONTENT