Skip to main content

– Jag tror att jag hade varit död om jag inte hade haft musiken

Uppdaterad:

Ville Syri har periodvis varit cirkelledare i flera år inom fiolspel och jamkurser. Han är även en aktiv musiker och spelar i grupperna Ville & Tommie och Lyrc Orchestra. Han har en gedigen erfarenhet av folkmusik med ett intresse från barnsben och tycker att kombinationen av att kunna vara cirkelledare mellan hans egna turnéer är optimal.

Ville har studerat klassisk musik och jazz på både Birka folkhögskola och Bollnäs folkhögskola. Han fortsatte sedan till musikhögskolan i Malmö med folk- och världsmusiklinjen. Ville Syri är en etablerad cirkelledare som hållit i kurser i bland annat fiolspel och jamkurs.   

 – Jag har en tanke om att mina kurser ska slussa in folk i folkmusikvärlden, säger han.  

 Han kompletterar sin frilansverksamhet med sitt cirkelledarskap och tycker att hans arbete känns meningsfullt när han märker att personer som inte haft folkmusikintresse innan börjar dyka upp på tillställningar och evenemang inom folkmusik. Hans deltagare kommer ofta från rekommendationer där kompisar tipsat likasinnade vänner och bekanta om hans studiecirkel. 

Musiken räddade hans liv 

 Han fick sitt musikintresse som väldigt liten, hans föräldrar träffades till och med i ett folkdanslag, så folkmusiken har han med sig från barnsben. Men det stora intresset för folkmusik beskriver Ville väcktes på en folkmusikfestival då han som 13-åring bestämde sig för att bli musiker.  

– Sen dess har jag varit på alla stämmor i min hemtrakt, gjort spelningar och försöker bli bättre.  

Ville har som många andra känt ett tomrum i livet och i perioder varit deprimerad men musiken har funnits som en väg ut ur mörkret.  

– Jag tror att jag hade varit död om jag inte hade haft musiken. Musiken har givit mig ett rum att vara mig själv

En person med slutna ögon håller en fiol i ena handen och en mörk skalle i den andra, vilande kinden mot skallen, sittande mot en mörk bakgrund.
Ville Syri. Foto: Mikko Malmivaara

Lärande i relation  

I cirkeln strävar Ville efter en jämlik position i rummet. Att alla har sina olika specialiteter och färdigheter. Ville vill hellre fokusera på upplevelsen av att spela än att mästra om hur man bör göra. Han föredrar när deltagarna tar för sig och provar sig fram själva än att bli ledda.  

– Jag hoppas att det känns så i mina cirklar, att de får prova, testa och ifrågasätta

Det som händer i studiecirkeln menar Ville är en sorts spegling av det vardagliga utbytet av musik. Ett värdefullt utbyte från människa till människa, ett sorts lärande i relation.  

– Jag är mycket mer intresserad av det än att det ska komma till en snygg bok som ska sälja, det är mycket roligare när kunskap delas människa till människa. Det har blivit nedvärderat i samhället, inte premierat alls vilket jag tycker är jättekonstigt, för det är ju där någonstans som mänsklig identitet skapas, säger han.  

Folkbildning och svensk byråkrati, hur vi umgås, menar Ville passar bra in på folkbildningsandan och att kunna erbjuda trygga miljöer.  

– Folkbildningen är ett jävligt svenskt sätt att bygga relationer kring 

Ledarstödet från Studieförbundet Bilda har varit bra, allt han behövt har kunnat tillgodosetts förutom en sak. 

– Om man inte kunnat få några miljoner, skämtar han.  

En skallig person med skägg sitter på en pall och håller i en fiol under dramatisk lila och rosa belysning. De har på sig en vit skjorta, mörka byxor och vita sneakers.

Kulturen kommer fortsätta 

Men apropå pengar så befinner sig studieförbunden och folkbildningen inför utmaningar nu och framöver med kraftiga nedskärningar, vad skulle du som arbetar så nära verksamheten vilja skicka med till de politiker och beslutsfattare som vill skära ner verksamhet och budget? 

Kulturen kommer fortsätta att harva på men om man stukar stödsystemet så kommer folk bli arga och då kanske det kommer kultur man inte vill ha, säger han.  

Han menar på att folk inte kommer att sluta med det de gör men att det då kanske kommer växa fram alternativ som inte alls är bättre, som till exempel att det blir en större risk att personer startar svartklubbar. Att samhället förlorar förtroendet för staten.  

– Folkbildning visar ju på att staten litar på att människorna gör någonting bra, men nu visar ju de att de inte tycker att vi gör något bra längre 

Han menar på att det är fel väg att gå. Kulturen kommer att fortsätta och det är viktigt att det tillhandahålls platser för människor att mötas.  

– Det är ett sätt i väg bort från destruktiva grejer, att det finns möjlighet att göra saker med sitt liv och med sin tid

Vi behöver de här trygga vardagsrummen att umgås i, avslutar han. 

Möt fler av våra cirkelledare

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.