Skip to main content

”Vad det är att vara människa, vad det är att vara man”

Uppdaterad:

Christofer Sjödin från Umeå är cirkelledaren som tror på de mötena där vi tillsammans får fundera på olika ämnen. Han har tillsammans med Bilda bland annat lett Killmiddagar och haft samtalsgrupper för män om mäns våld mot kvinnor.

Christofer säger att han älskar möten mellan människor där vi tillsammans får fundera och dela våra egna erfarenheter och tankar.

– Vad det är att vara människa. Vad det är att vara man, för mig inte minst, säger han.

En person som bär glasögon, en polotröja och en mönstrad tröja tittar på kameran.
Christofer Sjödin har haft samtalsgrupper om mäns våld mot kvinnor i Umeå.

Samtal om mäns våld mot kvinnor

Christofer menar att genom att människor träffas och delar sina insikter och även får nya kan viljan att själv förändras förstärkas och på så sätt vara ett sätt att förändra världen till det bättre. Han säger att han velat ha samtalscirklar som handlat om män och mäns våld mot kvinnor, för att få en förståelse för det och på så sätt öppna upp, finnas med, påverka och bidra till det minskade våldet.

Så tillsammans med Bilda har det anordnats flera olika aktiviteter där män samlats. Det har varit killmiddagar där män har fått mötas och prata om det som är viktigt och det som finns på insidan. Sådant som vi kanske inte pratar om så ofta.

Vi måste lyssna utan att döma

Han menar att folkbildningen bidrar till att vi möts, samtalar och delar med oss av våra liv och att det är så otroligt viktigt. Att få prata och fundera fritt och även att alltid mötas av respekt.

– Men inte minst i vår tid att få till de här respektfulla samtalen där vi lyssnar in varandra och inte bara dömer ut varandra. Det tror jag är otroligt viktigt för demokrati. För att hitta vilka vi är och vill vara och hitta varandra inte minst, säger han.

Möt fler av våra cirkelledare

Samtal om livet
  • Artiklar

Samtal om livet

Giselle Abbas är cirkelledare i Sundsvall, och leder bland annat föräldragrupper, grupper med nyanlända kvinnor och unga tjejer med fokus på psykisk ohälsa.

Vi kan alla göra något
  • Artiklar

Vi kan alla göra något

Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilk...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.