Skip to main content

”Ledarskapet är en kallelse och ett förtroende”

Uppdaterad:

Fader Samuel Issa är verksam i SOKU, Syrisk Ortodoxa Kyrkans Ungdomsförbund i S:t Marcus, Linköping. Han är syrisk-ortodox prästmunk som utbildat sig i Syrien och bott i England. Nu leder han bland annat studiecirklar för ungdomar och unga vuxna där filmer öppnar upp dialogen om viktiga ämnen.

F Samuel leder studiecirklar inom Bilda Sydöst där temat för grupperna bytts ut terminsvis. F Samuel har under hösten lett en filmcirkel för ungdomarna där höstens tema har varit ”Själens spegel” där filmer med berörande innehåll visats och med Samuels engagemang och ledning har resulterat i fina och öppna samtal.

Filmer med efterföljande dialog

Filmerna varierar men ett genomgående tema är biografier som öppnar upp för självspegling och efterföljande dialog.  Några exempel är filmen ”The Two Pops” då en viktig vändpunkt för den katolska kyrkan gör att påven Benedictus XVI inleder en överraskande vänskap med den blivande påven Franciskus, ”The father” en tysk film som handlar om demensens påverkan och ”A wonderful day”, en japansk film om att finna skönhet i det vardagliga omkring oss. Även fast filmerna är meningsfulla så är det något annat som Samuel tror deltagarna gillar mer.

– Jag tror deltagarna uppskattar dialogen efteråt mest. Jag brukar skriva tio frågor ungefär, om vad filmen handlade om, vad de förstod av filmen, hur de tolkade den och om de kan relatera till den, berättar f Samuel.

Samuel berättar att deltagarna kan ta med sig vänner från skolan till träffarna vilket förstås är ett bra betyg. Deltagarna är mellan 16 – 26 år och gruppernas storlek varierar men många är återkommande till varje termin.

Skäggig man i religiös klädsel, klädd i ett korshalsband, poserar mot en mörk bakgrund.
Fader Samuel Issa leder studiecirklar med filmvisning och samtal. Foto: Laila Villebeck

Samtalsgrupper om stort och smått

Samuel leder också samtalsgruppen ortodoxa sällskapet (OS) som efter önskemål från gruppen är uppdelade i män respektive kvinnor. Samtalsämnena varierar och de kan komma att handla om mycket olika ämnen.

– Vi fokuserar mest på förståelsen av Bibeln, den syrisk-ortodoxa teologin och traditioner bland ungdomar, vuxna och barn, säger f Samuel.

I den ena gruppen kan det ibland bli väldigt känslosamt.

– I gruppen med kvinnor pratar vi ofta om saknad och flera kan relatera till att de förlorat någon i livet. Jag har märkt att det gjort så att de har hittat varandra. Man kan prata om saknaden och vad det betyder att människor runt omkring sig.

Men F Samuel berättar också att de vet hur de ska göra om det blir för känsligt. Han brukar försöka läsa av och styra så att samtalen inte blir alltför personliga, att de ska finna stöd, styrka och lite tröst och gå därifrån med en bra känsla.

– Det är för att man inte ska behöva ångra sig i efterhand. Att man är mån om sin personliga integritet. Känslorna får inte ta över. Behöver man har vi andlig vägledning och bikt i kyrkan, säger Samuel.

Samuel berättar om ett känslomässigt starkt minne från ett tillfälle efter en filmvisning som handlade om sorgen att förlora en nära anhörig. Speciellt två deltagare möttes i sin sorg där den ena förlorat sin son och den andra sin mamma.

– Det gick till varandra, kramade om varandra och stöttade varandra. Det berörde oss allihopa.

Sociala medier engagerar

Bland männen pratas det om mycket varierande ämnen, till exempel vad som är aktuellt i sociala medier och populärkulturella fenomen.

– De unga männen kan ta upp allt möjligt, det kan vara vad som händer efter döden eller Kenye West. Vi kan prata om allt men det jag märkt är att de vill prata om vad sociala medier erbjuder dem, berättar f Samuel.

F Samuel berättar att det som trendar på sociala medier är sådant som berör och engagerar gruppen. Det är något som många vill vara med och diskutera.

– Jag märker att de vill prata om det och de vill veta hur jag ser på det, och hur andra i gruppen ser på det.

Då kan det stundtals bli lite intensivt och här har Bildas ledarskapsväska kommit väl till pass.

– Vi har använt korten och frågorna som finns där, så ledarskapsväskan och ledarskapsutbildningen jag gjorde i Bilda har varit till stor hjälp, säger f Samuel.

Ett stort ansvar att leda

F Samuel Issa har varit cirkelledare under fyra terminer och tycker det är viktigt att man inte söker ledarskapet.

– Ledarskapet är en kallelse och ett förtroende. Det är ett förtroende från församlingen och för ungdomarna. Det är en stor vördnad att driva en grupp. De är glada att de har mig där och då är det viktigt att jag inte överger dem.

F Samuel berättar att det måste finnas en ömsesidig kärlek mellan honom och gruppen för att det ska fungera. En bekräftelse på det var när en kille kom fram till honom efter en av träffarna och sa att ”jag mår mycket bättre nu, jag har fått bra rutiner i min vardag”.

Syrisk-ortodox prästmunk

F Samuel Issa är en syrisk-ortodox prästmunk, som studerat i prästseminarium i St Efraim, Syrien. Han fortsatte sedan sina studier i England där han bodde i cirka åtta-nio år, först i Oxford, sedan Nottingham. Efter studierna fick han det tråkiga beskedet att han drabbats av en autoimmun sjukdom och fick avbryta och röra sig hemåt till Sverige för hjälp och behandling.

– Jag tror själv att det var Guds plan att jag hamnade här i Linköping, i S:t Marcus. Det fina här är att prästen fader Josef Togan är min barndomsvän. Jag känner de väldigt väl och de har tagit emot mig med öppna armar.

Så även fast f Samuel och f Josef Togan är uppväxta i Norrköping så träffades de och jobbar tillsammans i en helt annan stad.

Många kommer från ensamheten

F Samuel berättar att för honom är folkbildningen viktig för samhällets utveckling och framtid. Att folkbildningen öppnar upp för mötesplatser som i sin tur ger möjlighet för utveckling, gemenskap och förståelse för varandra. Om inte folkbildningen fanns skulle det kunna resultera i mer ofrivillig ensamhet och utanförskap.

– För många som kommer till oss kommer från ensamheten, det har jag märkt tydligt.

Möt fler av våra cirkelledare

Samtal om livet
  • Artiklar

Samtal om livet

Giselle Abbas är cirkelledare i Sundsvall, och leder bland annat föräldragrupper, grupper med nyanlända kvinnor och unga tjejer med fokus på psykisk ohälsa.

Vi kan alla göra något
  • Artiklar

Vi kan alla göra något

Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilk...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.