Skip to main content

”Folkbildning är en möjliggörare”

Uppdaterad:

Malin Ärlebrandt är cirkelledare för kören Canorus i Sävaråkyrkan, Sävar i Umeå kommun, sedan 2004. Hon leder kören tillsammans med sin bror men har själv erfarenhet av cirkelledarskap sedan trettio år tillbaka.

Malin Ärlebrandt leder tillsammans med sin bror kören Canorus som består av ca 25–30 vokalister. I kören medverkar både män och kvinnor, från tonåren och upp till pensionsålder men med majoritet i fyrtio-och femtioårsåldern.

Innan kören Canorus var Malin cirkelledare och själv vokalist för kören Pax mellan åren 1997-2019. Kören Pax träffades inte så ofta de sista åren och med pandemin så blev det svårt att upprätthålla kören överhuvudtaget då hela landet uppmanades till att inte ses i större grupper och att hålla avstånd.

En person med kort hår och glasögon står utomhus iklädd en svart jacka, med en suddig naturlig bakgrund.
Malin Ärlebrandt är cirkelledare för kören Canorus. Fotograf: Arvid Ärlebrandt.

”Man blir upplyft av sång”

Canorus startade 2004 och träffas en stående tid varannan vecka. Men att hålla liv i en kör i tjugo år är en bedrift, som kräver både engagemang och vilja.

Drivkraften är väl att det är roligt att se att andra tycker att det är kul att få möjlighet att sjunga och jag vet att skulle jag och min bror säga att vi inte har tid så tror jag inte att det skulle vara någon annan som skulle ta över, säger Malin.

Malin påpekar att det skulle vara tråkigt för de 25–30 personer som regelbundet kommer och sjunger ifall kören skulle behöva läggas ner. Hon säger att det absolut finns tillfällen då det kan kännas motigt innan en övning men att den känslan helt lagt sig när de är klara.

Men sen får man ändå mycket av övningen när man går hem, både jag som ledare och deltagarna. Det känns bättre i kroppen och man blir upplyft av sång. Man känner sig oftast glad och positiv när man går därifrån

Anordnar julkonsert med Svenska kyrkan

Det är många som sjungit i kören i flera år men det kommer även in nya deltagare emellanåt. De sjunger mestadels gospel, pop, visor och jazz som de sedan visar upp genom att anordna konserter till exempel en gospelmässa, U2-mässa, jazzmässa eller julkonsert. Ibland med andra körer. För tillfället övar Canorus till årets julkonsert som anordnas tillsammans med Svenska kyrkans kör Spectra.

För att skapa motivation tar kören ibland in körledare som kommer och inspirerar. Till exempel hade de körledaren och låtskrivaren Mattias Lindqvist på besök en helg då de sjöng och övade på hans sånger.

Möjliggör för svåra samtal

För Malin betyder folkbildningen möjligheter både i det praktiska som att anordna en mässa eller konsert men också att folkbildningen möjliggör samtal kring svåra frågor.

Folkbildningen möjliggör att vi kan göra evenemang och konserter. Att vi kan göra skillnad och att lyfta svåra frågor. Att man kan ta fram material för att kunna samtala om svåra frågor

Vad menas med svåra frågor:

Kyrkan och hbtq-frågorna, där har Bilda tagit fram material för att kunna prata om det. Det har också varit en film om kyrkohistorien och folkrörelsen där vi hade samtal i vår kyrka och vi har haft samtal om klimatfrågor. Bilda har både ibland kommit och sagt att ”kan vi få komma till er, vi har några som vill berätta om det här” och ibland har vi tagit initiativ och så har Bilda varit med på det. Så det går åt båda hållen, säger Malin.

Psaltarpsalmer – ett fint minne

Ett fint minne som Malin har från cirkeln var för cirka tio år sedan när kören sjöng Psaltarpsalmer. Hennes bror har tonsatt jazzmelodier till texter från Psaltaren, en del av gamla testamentet. Malin berättar att det var många i kören som uttryckte att det var väldigt fina texter och melodier och att det var roligt att det kom upp frågor om tron i och med texterna.

Det var ett fint minne att det var så många som tyckte att det var en fin repertoar, det blev roligt att göra och det kom också en del frågor om tro, sådant som vi kanske inte alltid berör och pratar om i kören, säger Malin.

Möt fler av våra cirkelledare

Vi kan alla göra något
  • Artiklar

Vi kan alla göra något

Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilk...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.