Skip to main content

En kaplan med engagemang för folkbildning

Uppdaterad:

Witold Grzegorz Mlotkowski är inte bara cirkelledare, utan också munk och kaplan. Med sitt efternamn kan man ana hans polska rötter, och hans berättelse vittnar om en livsresa långt utöver det vanliga.

– När jag tog studenten bestämde jag mig för att träda in i St Franciskus av Assisi orden, De mindre brödernas orden, OFM, berättar br. Witold.

Hans väg till Sverige gick via ett kloster i norra Polen där han kombinerade roller som lärare, sjukhuspräst, ungdomspräst, förberedde barn inför sin första kommunion och ungdomar för konfirmation. Livet tog en ny vändning när hans föreståndare skickade honom till Sverige.

– En vacker sommardag fick jag brev från min föreståndare att jag skulle flytta till Sverige. På grund av de löften som vi avlägger (kyskhet, lydnad och fattigdom), särskilt lydnadslöftet, packade jag mina grejer och flyttade till Västerås. Där jobbade jag i flera år innan jag kom till lilla, mysiga, regniga och kalla Borås, där jag nu är kaplan och cirkelledare.

Han beskriver mötet med andra människor som det bästa med att vara cirkelledare.

– Tack vare Bilda och studiecirklarna kan jag träffa barn, ungdomar, vuxna och äldre. Hjärtat blir varmt när jag ser deltagare lyssna engagerat på föredrag eller delta aktivt i aktiviteter.

Grupper som berikar

Som cirkelledare är br. Witold aktiv i ett flertal grupper. En av hans mest utmanande men givande grupper är barn i åldern 10–11 år.

– Jag visste inte att barn i deras ålder har så många frågor! Diskussionerna kan gå åt vilket håll som helst, vilket gör det både spännande och utmanande att förbereda sig, säger han.

En annan grupp är Livsåskådningssamtal, en cirkel för seniorer, som träffas varje onsdag.

– Det gläder mig väldigt mycket när jag hör att 95-årig Imelda säger till 90-årig Kristina ” När du ska bli i min ålder, då ska du se hur livet ser ut…

Utöver detta leder han även bland annat en bibelstudiecirkel där deltagarna fördjupar sig i den katolska studiebibeln som tagits fram av Bilda tillsammans med Emanuel Sennerstrand.

– Studiecirkeln ger mycket glädje, när jag kan se att folk verkligen börjar förstå vad de läser och upptäcka Guds Ord och Hans närvaro i sin vardag, berättar br. Witold.

En man i brun mantel och en kvinna i vit vana ler och omfamnar under ett tält.
Foto: SUD Skara

Witold Mlotkowski har varit cirkelledare i ca fyra år och drivkraften kommer från flera håll.

–  Min drivkraft kommer från Gud, min kyrkoherde, men också från andra personer som kommer med fina idéer. Tack vare Kamila Oetting som är verksamhetsutvecklare på Bilda så kan jag kan jag i full fart samarbeta och leda dessa grupper. Det är hon och min kyrkoherde, fader Tomas, som hejar på mig.

Broder Witold brinner för att fler ska delta i studiecirklar.

– Genom studiecirklarna får deltagarna möjlighet att bättre förstå sig själva, vilket i sin tur kan stärka deras självkänsla och ge dem bättre förutsättningar att känna sig delaktiga i samhället. Dessutom får de verktyg att uttrycka sig i olika situationer.

Minnesvärda ögonblick

En särskild händelse som berört honom var firandet av en 90-årig deltagare, Kristina.

– Hennes dröm var att rida, så vi organiserade ett hemligt stallbesök. Nästan hela gruppen var med, och man kunde se hennes leende från öra till öra! Vi lärde oss också mycket om hästar, vilket gjorde det till en lärorik dag för oss alla.

Mötet med andra

För br. Witold Mlotkowski är mötet med människor kärnan i folkbildningen.

– Det händer mycket mer än vi tror i mötet med andra människor, alla stunder är värdefulla och ibland även utmattande. Äldre uppskattar att komma ut och umgås, medan ungdomar ibland kommer utan entusiasm men stannar för att de faktiskt tycker det är kul. Tack vare Bilda och våra resurser kan vi göra våra träffar både roliga och meningsfulla, förklarar han. Jag skulle gärna bjuda in politikerna till våra studiecirklar, så att de kan se hur viktig folkbildning är.

Broder Witold står utomhus nära grönska och stenstrukturer.
Foto: St Sigfrids katolska församling, Borås.

Möt fler av våra cirkelledare

Samtal om livet
  • Artiklar

Samtal om livet

Giselle Abbas är cirkelledare i Sundsvall, och leder bland annat föräldragrupper, grupper med nyanlända kvinnor och unga tjejer med fokus på psykisk ohälsa.

Vi kan alla göra något
  • Artiklar

Vi kan alla göra något

Charina Lundholm är en av vår cirkelledare i studiecirklar för utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden. Hur fungerar det i praktiken, vilk...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.