Skip to main content

Det finns inget som kan mäta sig med musikens kraft

Uppdaterad:

Cirkelledaren Mats Westling har arbetat som artist under många år. Med lång erfarenhet och flera spännande berättelser i bagaget varvar han sitt artisteri med att spela på äldreboenden, träffpunkter och leda ”Vi sjunger hjärna”-körer.

Vi sjunger hjärna

– När jag fick förfrågan att leda ”Vi sjunger hjärna”-körer kändes det både väldigt spännande som utmanande. Att färdas genom tid och rum tillsammans är ett rent privilegium och synnerligen inspirerande. Att få känna den nästan elektriska stämningen i rummet då sången intensifieras och känslor svallar. Deltagare med i vissa fall till synes helt frånvarande och likgiltiga ögon som ett par sånger senare blir glasklara och fyllda av liv. Alla dessa berättelser…

Musiken och välkända texters märkliga förmåga att leta sig in i otillgängliga rum i hjärnan visar sig gång på gång skapa livskvalitet och glädje – inte bara för människor drabbade av funktionsnedsättning men också för deras anhöriga. I ”Vi sjunger hjärna!” deltar också närstående och vårdare i körsången. Att sjunga tillsammans har visat sig ha häpnadsväckande ”bieffekter”.

–  ”Peter” på ett äldreboende i Göteborg hade hamnat i en djup depression berättade hans fru, för att han nyligen blivit blev blind, och han satt tyst de första träffarna. Helt plötsligt en dag hör man en stark och stadig röst eka i lokalen och efter sången ställer han sig upp och berättar en anekdot. Den tacksamhet hans fru och övriga familj visade var rörande. Sången hade varit det viktigaste i hans liv. Det finns många exempel, berättar Mats.

En man iförd svart hatt, svart skjorta och svart väst står med händerna i fickorna mot en betongvägg.
Mats Westling. Fotograf: Peter Orrmyr

Minnesvärda ögonblick

Mats Westling, som ursprungligen kommer från Enskede men flyttade till Partille utanför Göteborg som ung, växte upp med musik i hemmet. Hans mamma var jazzsångerska, vilket gjorde att Mats tidigt kom i kontakt med legendariska artister som Ella Fitzgerald, Nina Simone och Billie Holiday. Han började spela piano och gitarr i skolan och bildade sitt första band vid tolv års ålder. Genom åren spelade han i olika band, inspirerades av flera musikstilar och etablerade sig på musikscenen, där han i tidningarna beskrevs som ”Västkustens Joey Tempest.”

Under 90-talet spelade Mats in sin första soloskiva. Det blev startskottet för en lång karriär med skivkontrakt, inspelningar, turnéer och samarbeten.

– Det har varit många minnesvärda ögonblick genom åren: lunch med Phil Collins, föreställningar med Cecilia Wennersten, samarbete med Björn Olsson, turnéer med Idde Schultz och att stå på scenen med Jill Johnson när hon vann den svenska uttagningen till Melodifestivalen. En tydlig milstolpe var också när jag fick en radiohit med låten ’Perfekt’ 2009.

Inget kan mäta sig med musikens kraft

Idag är Mats Westlings kalender full av spelningar i olika städer och sammanhang. Under året har han även släppt sitt åttonde album. Men en sak har alltid varit viktigast för honom – den nära och genuina kontakten med sin publik och sina deltagare.

– I slutänden handlar det om att se varandra för de vi är och att ge varandra kraft, hopp och liv. Det finns ingenting som kan mäta sig med musikens kraft. Ibland skulle man vilja skrika ut till världen och beslutsfattare hur mycket musik och den kemi den skapar påverkar, avslutar Mats.

En person står på scenen och spelar en akustisk gitarr under en strålkastare, iklädd en vit skjorta, slips och väst.
Mats Westling. Fotograf: Ines Sebalj

Möt fler av våra cirkelledare