Skip to main content

”Alla har en historia att berätta”

Uppdaterad:

Tommy Andersson är cirkelledare på ett äldreboende i Floda där han varannan vecka träffar de äldre deltagarna för att leda samtal om hur livet var förr i tiden. Vissa lever med demens där långtidsminnet i många fall är bättre än korttidsminnet.

Tommy är själv uppvuxen i Floda där han fortfarande bor. Varannan vecka åker han till äldreboendet där han håller i en cirkel för de boende. De kan vara mellan 4-15 deltagare som träffas. Han har varit cirkelledare i två år och det var dottern som själv arbetar med folkbildning som fick in honom på det spåret. Som cirkelledare så styr han upp samtalen ifall det behövs och ser till att vara följsam. Han har en fått en arbetsbok med handfasta tips genom sin kontakt på Bilda i syfte att ge inspiration om det skulle bli motigt men samtalen brukar flyta på. Det är både nya ämnen som pratas om men även sådant som kommer i repris.

Man märker vad de gillar. Man ser att de tycker att det är roligt, säger Tommy.

En person i en grön tröja står mot en mörk bakgrund och tittar på kameran.
Tommy Andersson är cirkelledare på ett äldreboende i Floda. Foto: Annika Andersson.

Musiken väckte känslor

Vissa av de boende har demens och har svårt med närtidsminnet. Då vissa har bättre långtidsminne än närtidsminne blir de regelbundna samtalen om hur det var förr värdefulla och glädjande. Genom Tommys kontakter gästade två musikintresserade bekanta en träff och hade med sig stenkakor (grammofonskivor av den äldre modellen från 1920-talet) och grammofon som de spelade musik från förr på. Musiken väckte mycket känslor.

Det är glädje, musik. Några sjöng med och på någon kom det en tår, det blev väldigt nostalgiskt, berättar Tommy.

De flesta deltagarna är födda på 1930-talet och ämnena de pratar om varierar. Det kan vara om hur de roade sig, hur det såg ut förr i deras område de växte upp i och om den tekniska utvecklingen som har varit enorm.

De har ju upplevt så mycket utveckling. Långtidsminnet är ju mycket bättre än närtidsminnet. De berättar sin historia och det finns alltid något att berätta eller att man pratar om något igen, säger Tommy.

Tommy berättar om deras ärlighet och att många pratar om sin kärlek till djuren de hade när de växte upp. Att mjölkkon var som en familjemedlem.

Glädjen i att minnas tillbaka

Hans drivkraft får Tommy ifrån responsen han får samt att han själv tycker att det är givande att prata med de äldre om hur det var förr.

Jag ser glädjen i dem när de berättar och det är roligt att höra hur det var, hur de levde och vad de gjorde. Man ser verkligen glädjen och att de är så tacksamma. Det visar de verkligen, säger Tommy.

Som cirkelledare försöker Tommy att styra samtalen om de inte tar upp något själva och att ge ordet ifall det behövs så man inte pratar i mun på varandra.

Alla människor har ju en historia att berätta och det är det som är så intressant. För alla har ju upplevt olika saker under sitt liv, så är det, säger Tommy.

Om det är en mindre grupp på kanske 4-5 deltagare så kan samtalen bli mer personliga och allvarligare än i de större grupperna men det är inget som Tommy strävar efter.

– Vissa har ju levt under tuffa förhållanden när de var yngre, säger Tommy.

Ett fint minne

Ett fint minne från cirkeln var när de satt samlade och en man som var väldigt trött satt med men sov under hela samtalet. Samtalsämnena kom och gick och så började de prata om den gamla järnvägen. Då vaknade mannen till och började väldigt engagerat att prata om järnvägen och att berätta saker. Då hade de nuddat ett ämne som verkligen berörde mannen. Tommy blev väldigt förvånad över mannens plötsliga engagemang och tyckte att det var väldigt roligt.

Det var en stor upplevelse tycker jag, säger Tommy.

Möt fler av våra cirkelledare

Anti är en möjliggörare
  • Artiklar

Anti är en möjliggörare

Anti Ternevall är en engagerad ledare och eldsjäl som bor i det lilla samhället Ucklum, fem mil norr om Göteborg. Hon är pensionerad lågstadielärare och medl...

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.