Skip to main content

Att skilja religion från trauma

Uppdaterad:

Religion kan bygga upp en människa från grunden, på djupet. Men i djupet finns också risker. Om religionens budskap förmedlas på ett oförsiktigt sätt kan den även bryta ner en människa.

I kursen får du:
– Bekanta dig med några grundläggande faktorer som riskerar att skapa trauma eller destruktiva sammanhang.
–  Lära dig mer om människans psykologiska och existentiella behov som både kan förklara det traumatiska och skapa vägar vidare vid smärtsamma erfarenheter.
– Samtala med andra och stärka din inre kompass. 

Fokusgrupp startar 14 oktober som leds av författarna till materialet, Josefin Lennartsson och Olivia Jarl.
 
Presentation av samtalsledarna:
Josefin Lennartsson, Teolog, Kontemplativ Coach
Kandidatexamen i Teologi och vidareutbildad inom existentiell vägledning & hälsa. Har en bagrund som pastor inom flera frikyrkorsamfund arbetar idag fristående med fokus på existentiell vägledning och hälsa, genom Kontemplativ Praktik.
Har över 20 års erfarenhet av att möta människor med religionstrauma i och utanför kyrkans rum. En av initiativtagarna till Religionstraumadagen (24 maj). Har personlig erfarenhet av religionstrauma och möter många med liknande erfarenheter i sitt arbete.
 
Olivia Jarl, Leg. psykolog Psykodynamisk terapiinriktning, särskilt inriktad mot affektfokuserat (känsloorienterat) arbete.
Uppväxt inom Svenska Alliansmissionen och Livets Ord. Arbetar idag med att bedriva psykoterapi via sin egen mottagning och i samarbete med Sankt Olofsmottagningen.
Har sedan år 2023 varit engagerad inom Religionstraumadagen och har genom det arbetet fått möjligheten att möta klienter som lider av traumatisering i religiös kontext. Hon har även personlig erfarenhet av religionstrauma.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Religion och tro