Skip to main content

Om rötterna sågas av faller trädet - om det kristna arvets betydelse för det svenska samhället

Uppdaterad:

Kjell O Lejon är professor, avdelningschef och studierektor vid Linköpings universitet och författare till ett trettiotal böcker. Familjefar, präst, fritidspolitiker – och inte minst sommarboende i Gullbranna. 

Under 2023 utkom Kjell med två böcker, bland annat en med titeln Sveriges kristna arv – tro, kultur och byggandet av det svenska tillits- och välfärdssamhället. I boken beskriver han hur Sveriges kristna arv i århundraden har haft ett stort inflytande på utvecklingen i landet.

Baksidestexten på boken lyder:

Det är inte särskilt komplicerat att påstå att själva idégrunden till vår demokrati och vårt tillitssamhälle är byggt på ett gemensamt kristet tankegods och kulturarv.

Den kristna värdegrunden har varit förutsättningen för det goda tillits-samhälle som många av oss har vuxit upp i, och trots att den utgjort plattformen på vilket det demokratiska samhället byggts upp, så har den kristna tron inte minst under det senaste halvseklet utsatts för hård kritik.

Utan kunskap om biblisk världsbild och kristen tro blir väsentliga delar av det kulturella arvet obegripligt. Om vi inte talar om detta eller förmedlar det till kommande generationer kommer vi som land att utarmas, både kulturellt och existentiellt.

Samtalet den här kvällen tar sin utgångspunkt i boken.

För att ta del av föreläsningen behöver du anmäla dig. Anmälan sker hos Gullbrannagården, antingen via anmälan till föreläsning med Kjell O Lejon eller i campingens reception. 

Priset är 130 kr och då ingår en god smörgås samt kaffe och en liten kaka. 

Betalning sker på plats med swish eller kort. 

 

Sommar på Gullbrannagården

Hela sommaren erbjuds tillfällen att lyssna till inspirerande talare och musiker på Gullbrannagården!

Här kan du ladda ner sommarprogrammet i pdf-format: Sommarprogram 2024 

Mer information hittar du på Gullbrannagårdens hemsida: https://gullbrannagarden.se/

 

 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Existentiella frågor

Livsnära: Trots allt – när livet drabbar

Livsnära: Trots allt – när livet drabbar

"Livsnära" på Planteringen i Skara - kvällar om livet som det verkligen är. Denna kväll en temaföreläsning varvad med sång med Elisabeth Malm, Marie Ahlgren ...

  • Plats
    Skara, Skara kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Onsdag 18:30 - 19:30
Läs mer

Mer inom Existentiell hälsa

Samtalskurs om existentiell hälsa?

Samtalskurs om existentiell hälsa?

Ett osäkert omvärldsläge påverkar oss på olika sätt. Det kan öppna upp för existentiella frågor och behov. Immanuelskyrkan Stockholm bjuder in till samtalsgr...

  • Plats
    Stockholm, Stockholms kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 18:30 - 20:00
  • Tillfällen
    6 tillfällen
Läs mer