Skip to main content

Digitalisering för asylsökande i Bilda Svealand

Uppdaterad:

Bilda Svealand gör under 2024 och 2025 en satsning på att stärka asylsökandes digitala kompetens. Verksamheten riktar sig till både asylsökande och personer som kommit till Sverige genom Massflyktsdirektivet. Det är ett projekt som medfinansieras av EU. Syftet är att deltagarna ska ha bättre förutsättningar inför nästa steg i livet, oavsett om det handlar om uppehållstillstånd eller återvändande.

Ett collage av bilder på människor som arbetar på bärbara datorer.

Projektet Digitalisering för asylsökande genomförs i de fyra län där Bilda Svealand verkar; Sörmlands län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län. EU är medfinansiär genom AMIF, Asyl-, migra­tions- och integ­ra­tions­fonden, och projektet syftar också till EUs prioritering på Ett Europa rustat för den digitala tidsåldern.

Så kommer projektet genomföras

Projektet kommer genomföras som studiecirklar på ett stort antal orter, där de asylsökande och ukrainska flyktingar enligt Massflyktsdirektivet bor. Vi har flera klassuppsättningar av datorer som vi tar med till klassrum, församlingshem och föreningslokaler för att kunskapen ska vara lätt tillgänglig för människor som ofta har små möjligheter att resa. Vi arbetar både med klassrumsundervisning och individuell handledning. Deltagarnas kunskaper kartläggs vid starten av studiecirkeln för att anpassa undervisningen. Kartläggningen upprepas i slutet av utbildningen. Då för att stärka deltagaren i sin digitaliseringsresa och för att mäta effekten av hela projektet så att det når de uppsatta målen. Vi arbetar utifrån EUs fem områden för digital kompetens: Kommunikation och samarbete, Skapa digitalt innehåll, Säkerhet och Problemlösning.

Bilda som projektutförare

En framgångsfaktor för Bilda som projektutförare är vår folkbildningspedagogik där vi har erfarenhet av att vägleda till livslångt lärande oavsett bakgrund. Vi har under flera år bedrivit projekt för asylsökande med finansiering både genom allmän folkbildning, riktad folkbildning, flera länsstyrelser, EU-fonder med flera. Bland annat har vi under ett par år genomfört ett lyckat digitaliseringsprojekt för asylsökande i Sörmland. Vi har också stora nätverk i civilsamhället och kommer delvis genomföra projektet i samverkan med våra medlemsorganisationer vilket ger naturliga integrationsfördelar. Studieförbundet Bilda har medarbetare i projektets alla fyra län. Nedan listas de kurser som är pågående eller kommande.

Pågående och kommande kurser

Anställda i projektet

Yousef Hussin
  • Titel
    Projektmedarbetare AMIF Västmanland, Projektledare Familjekompis Köping
  • E-post yousef.hussin@bilda.nu
  • Mobiltelefon