Yttrandefriheten hyllas i vår bullriga tid, medan förmågan att lyssna verkar ha försvunnit. Lyhördhet är nödvändigt för samhället, visar forskningen. Vad kan den katolska och ortodoxa traditionen lära om lyssnandets värde?
Det demokratiska samhället förutsätter yttrandefrihet, men förbiser vanligtvis betydelsen av förmågan att kunna lyssna. I det nutida samhället råder en massiv brist på ”hörande hjärtan”, menar sociologen Hartmut Rosa i boken Demokrati behöver religion. En orsak är det uppskruvade tempot som han kallar ”acceleration”, en annan är en grundläggande aggressiv attityd. Rosa berör kortfattat religionens praxis av stillhet, retreat, som ett botemedel.
Den långa katolska och ortodoxa traditionen har här mycket att bidra med. Vad menas då med tystnad, stillhet och förmågan att lyssna? Vilken visdom förmedlar helgonen och andra andliga gestalter? Det är vedertaget att lyssnande har en nyckelroll för mellanmänsklig vänskap och för erfarenhet av Gud – men vad har det med ett civiliserat samhälle, ja, med modern politisk debatt att göra?
Föreläsare: Fredrik Heiding, jesuitpater, lektor i teologi, Newmaninstitutet/Tidskriften Signum
Arrangörer: Newmaninstitutet, Tidskriften Signum, Studieförbundet Bilda