Skip to main content

Ungas utsatthet på nätet

Uppdaterad:

I samarbete med journalisten och författaren Caroline Engvall har vi tagit fram samtalsmaterialet Ungas utsatthet på nätet – att våga fråga och orka lyssna. Materialet handlar om barn, unga och utsatthet på nätet.

”Det är väl bara att stänga ner och säga nej? Men då blir dom arga, dom hotar mig, dom kan hota med att komma hem till mig. Dom kan bli arga på mig…
Jag är dum i huvet. Och jag betyder ingenting. Gör jag som dom säger blir dom glada! Visar mig glädje.
Ett tack.
Jag duger inte till något annat. Dom tycker ju jag är fin, men de glömde jag nånstans på vägen. Jag är ju ful?”

Så berättar 17-åriga Amanda om sitt liv, den vardag hon beskriver som en levande mardröm. Hon lever ständigt med pressen att bilderna som finns på henne riskerar att dyka upp var som helst – när som helst. Vi har alla ett ansvar att vara uppmärksamma på de signaler dessa tysta barn skickar ut – och göra allt vi kan för att hjälpa dem vidare.

Om samtalsmaterialet

Materialet handlar om barn, unga och utsatthet på nätet. Om de barn vars sexbilder och -filmer sprids utom kontroll på internet. Om hoten förövarna använder – och om hur vi vuxna kan se signaler, ställa rätt frågor och hjälpa barnen vidare.

Materialet är riktat till dig som vuxen, för att få mer kunskap om ämnet och kunna starta ett samtal med barn och unga eller med andra vuxna. Vid frukost- eller middagsbordet, under en promenad eller när du skjutsar till en aktivitet. Det viktiga är att samtalet blir av – och att frågorna ställs.

Teman som behandlas

  • Vilka unga utsätt på nätet – och varför?
  • Konsekvenserna av spridda bilder och filmer på nätet
  • Att berätta, att lyssna och att fråga

Starta en studiecirkel i materialet

Kontakta din närmaste verksamhetsutvecklare på Bilda så hjälper vi dig att komma igång. När du startat cirkeln får du tillgång till studiematerialet i sin helhet med tips på upplägg, samtalsfrågor och länkar till vidareläsning.

Läs mer om vad en studiecirkel är och vad det innebär att leda en cirkel.

Om Caroline Engvall

Caroline Engvall är journalist och författare. 2008 kom boken 14 år till salu – om en på ytan helt vanlig tonårstjej som efter ett övergrepp började använda sex som självskadebeteende. Boken har sålt i nästan 200 000 exemplar och Caroline har drivit frågan om sex som ångestdämpning sedan dess, såväl i medier som på hjälpsajterna intetillsalu.se och safeselfie.se. 14 år till salu har också blivit pjäs som turnerat i Sverige och böckerna har fått uppföljare i Skamfläck och Skuggbarn – om barn i svensk sexhandel. Nu är hon aktuell med böckerna Virtuell våldtäkt – om unga och sexbilder på nätet samt deckaren Ärren vi bär.

Caroline Engvall har också blivit Årets Mama 2011, vunnit Årets Platinapocket för 14 år till salu samt driver frågan om sex som självskadebeteende och barnsexhandel i tv, radio och tidningar. Hon har engagerat både förra och denna regering i frågan och har även blivit engagerad av Drottning Silvia att prata om ämnet, både privat och för Childhood Foundation.

Fler material och metoder

Arbetsmarknadskunskap
  • Material och metoder

Arbetsmarknadskunskap

Med hjälp av materialet ­Arbetsmarknadskunskap kan människor som står långt ifrån arbetsmarknaden idag erbjudas möjlighet till egenmakt och få konkret hjälp ...