Tro och TV-serier
Uppdaterad:
Materialet är tänkt att bygga en bro mellan något du och andra redan gör, serietittande, och den kristna tron. Genom att titta, ställa frågor och lyssna på varandra är förhoppningen att ni som grupp, samtidigt som ni njuter av en TV-serie, får syn på värderingar, livsmål, normer, gud(ar) och kanske framförallt, når en lite djupare förståelse av vem Gud är och vilka ni är.
Dansbanor, elgitarrer och nöjesfält, världens nöjen var strängt förbjudna för de kristna i Frikyrkosverige under det tidiga 1900-talet. Linjen mellan världen där ute och den kristna gemenskapen var skarp, och aktade man sig inte, kunde man bli utesluten ur församlingen. Sen gick tiden, ett nytt århundrade inleddes och idag är TV-serier ett vanligt samtalsämne vid kyrkkaffet. TV-serier fyllda med grovt språk, våld, sex och intriger. De flesta tittar, och ärligt talat tittar de flesta ganska mycket, och ingen blir utesluten.
Det finns många förklaringar kring varför gränsen mellan världen och frikyrkan har blivit allt luddigare. Hur som helst hörs idag sällan röster inom frikyrkan om förbud. Är det bra att många tittar på TV-serier? Är serierna fyllda av ”världen”? Kommer kyrkorna bli smittade? Borde vi i så fall avstå helt? Det är en väg att gå, svår att genomföra och frågan är om inte kyrkans folk går miste om en möjlighet då? Tänk om serierna, som vi redan tittar på, kan få bli ett verktyg för teologisk fördjupning? Tänk om de kan hjälpa oss att djupare förstå vår omgivande kultur och lära oss tala dess språk? Tänk om de till och med kan hjälpa oss att tydligare få syn på vem Gud är? Och vilken plats vi har i världen?
Så inleds materialet Tro och TV-serier – berättelser om andra och dig av teologen och folkhögskoleläraren Johannes Roswall och Bildas verksamhetsutvecklare Andreas Wistrand.