Skip to main content

Slow fashion – vägen till en hållbar garderob

Uppdaterad:

Våra garderober fylls av mer och mer kläder. I klädbutikerna lanseras nya kläder i en allt snabbare takt. Samtidigt som vår klädkonsumtion ökar, går endast en bråkdel av alla kläder vidare till second hand eller återvinning. Det är inte hållbart. Kan slow fashion vara lösningen?

Slow fashion, vägen till en hållbar garderob är ett studiematerial på grundnivå för dig som tillsammans med andra vill inspireras och peppas till en mer hållbar klädkonsumtion. Materialet är framtaget tillsammans med Johanna Leymann (fd Nilsson), som bloggar och föreläser om hållbart mode.

Materialet bygger på fyra träffar, som kan göras digitalt eller fysiskt. På tre träffar tittar gruppen på en kort film och diskuterar de teman som tas upp. Inför varje ny träff får deltagarna en utmaning som de ska göra, som en hjälp på traven till att bli en mer hållbar klädkonsument. Studiecirkeln avslutas med en klädbytarträff.

Mellan 2000 och 2010 ökade vår klädkonsumtion med 50 %. I Sverige köper vi 13 kg kläder per år och person – och slänger i genomsnitt 8 kg i soporna.

Som hjälp till dig som cirkelledare finns en studieguide. Där finns tips på upplägg för din cirkel, förslag på diskussionsfrågor och länkar till vidareläsning. Studieguiden får du när du startar din cirkel.

Studiematerialet är tänkt som ett stöd för grupper att tillsammans diskutera och lära sig mer. Upplägget kan självklart anpassas efter deltagarnas önskemål och intressen.

 

Teman som behandlas är:

  • Problemen inom klädindustrin
  • Lär dig se vad som är bra kvalitet
  • För- och nackdelar med olika klädmaterial
  • Hur ser din klädkonsumtion ut?
  • Stilsjälvförtroende

Starta en studiecirkel om slow fashion!

Kontakta din närmaste verksamhetsutvecklare så hjälper vi dig att komma igång. När du startat cirkeln får du tillgång till studiematerialet och en studieguide med tips på upplägg för din cirkel, förslag på diskussionsfrågor och länkar till vidareläsning.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Fler material och metoder

Samtalsguide till Aktivt hopp
  • Material och metoder

Samtalsguide till Aktivt hopp

Klimatet, kollapsande ekosystem, social orättvisa, mikroplaster i polarisarna är bara några av vår tids kriser. Är det kört? Vad ska vi hoppas på? Vem ska vi...