Olikheter – en tillgång i praktiken
Uppdaterad:
I det landsomfattande Bilda möts olika kulturer med starka inbördes identiteter som utgör starka kontraster. Ungdomskulturer, kyrkokulturer, socialt entreprenörskap, musik och starkt engagemang för Mellanöstern lever sida vid sida i organisationen.
Flera idé- och livsvärldar möts i Bilda. När målet är att vara mer än ett serviceorgan utmanas både demokratin och samlevnaden. Med idéskriften Olikheter – en tillgång i praktiken vill vi dela med oss av möten, tankar och lärdom ur Bildas praktik.
Det mest utmanande med Studieförbundet Bildas resa genom mångkulturen är insikten om att vi inte är varandras spegelbilder. Vi är olika och tycker olika om en rad viktiga frågor i livet. Vi har tvingats acceptera att det finns genomgripande skillnader mellan oss människor och våra olika traditioners syn på livet. Resan har bitvis varit en övning i att hantera osannolika dilemman och oförenliga perspektiv.
För oss är den spänningsgrad som uppstår när olika kulturer möts en omistlig del av vår identitet.,Det mynnar ut i en större fråga: Hur ska vi leva med varandra mitt i dessa olikheter? Hur kan vi finnas tillsammans utan att förminska eller osynliggöra det som är annorlunda? Hur kan olikheterna bli en tillgång som utvecklar och fördjupar oss själva och vårt bildningsarbete?
I idéskriften Olikheter – en tillgång i praktiken har vi intervjuat några av dem som varit med; exempelvis Antonius Almaleh, konsulent i Bilda med ursprung i norra Irak som delar sin livsberättelse, och Ann-Marie Johansson, metodistpastor i Märsta, som jobbat i åratal med integration och inkludering i sin församling. Vi har träffat människor som möts av liknande utmaningar; exempelvis Katarina Kruhonja på organisationen Centre for Peace, Non-violence and Human Rights i Kroatien, och rapparen Raymond Peroti, som har kämpat hela sitt liv för att inte bli stämplad som ”den andre”.