Skip to main content

“Vi alla har ett ansvar när vi ser orättvisor och förtryck”

Uppdaterad:

Josefin Lämås farmor berättade tidigt om sitt arbete i Sudan och Libanon. Det väckte ett intresse för samhällsfrågor och i kyrkan fick Josefin möjlighet att utveckla det intresset och gå från ord till handling.

Det finns olika vägar till att bli en samhällsengagerad medborgare. För Josefin Lämås började det tidigt och fanns redan i blodet. Hennes farmor var sjuksyster och byggde upp sjukhusläger i både Sudan och Libanon för FN. Det var också farmor som matade Josefin med nyheter från hela världen, vilket väckte ett intresse för samhällsfrågor och i kyrkan fick Josefin möjlighet att utveckla det intresset och gå från ord till handling.

– En av de främsta ickevåldsfigurerna är Jesus. Jag använder ofta honom som exempel oavsett om jag pratar till folk inom kyrkan eller inte, säger Josefin.

Via Equmeniakyrkans ungdomsverksamhet kom hon i kontakt med Bilda då hon var volontär på Studiecentret i Jerusalem år 2009. Sedan dess har hon bland annat hunnit bli resepedagog, hållit i workshops om hållbarhet samt utbildat sig till ickevåldstränare.

Varför anser du att det är så viktigt med ickevåld?

– Vi har inte råd att inte göra det. Jag tycker att vi alla har ett ansvar att agera och reagera när vi ser orättvisor och förtryck. Jag tycker också att det är coolt att vara snäll, det borde få en upprättelse.

Våld i alla former är fel spiral att spinna vidare på

När det gäller ickevåld är det ett kreativt sätt att skapa förändring, menar Josefin, då vi direkt i vår närhet kan påverka hur vi är mot våra medmänniskor. I många fall används våld för att minska våld medan ickevåldet blir en så kallad anti-handling, att agera mot våld utan att använda våld.

–Jag tror att våld i alla former är fel spiral att spinna vidare på.

Var behövs ickevåldet?

– Jag tror det behövs på alla nivåer, redan när vi är små. Då handlar det om civilkurage och rör inte min kompis.

Strukturer av våld, makt och förtryck kan ta väldigt många olika former.

Det är inte bara i klassrummen man vill ha ett schysst klimat. Ickevåld som metod skulle kunna användas strategiskt på arbetsplatser för att motverka härskartekniker och på så sätt få till en bättre arbetsmiljö.

– Strukturer av våld, makt och förtryck kan ta väldigt många olika former. Det är inte bara i krig mellan stater utan även i strukturer på en samhällsnivå, på en arbetsplats eller i hemmet.

Om ickevåldet inte får ta plats, kommer istället utrymmet öka för det som står i kontrast, nämligen våldet menar Josefin. För henne är det en självklarhet att göra något och folkbildningen som forum var ett givet val då det är mer handgripligt och närmare folket.

– För mig har det aldrig varit ett alternativ att inte engagera mig.

Fler berättelseer från vår verksamhet

Att lära för att utvecklas
  • Artiklar

Att lära för att utvecklas

Seidi Kurt är ledare för en kör, en grupp diakonissor och den Syrianska Kvinnoföreningen i Göteborg. Hon lyfter betydelsen av att få träffa andra med olika k...

Den bästa versionen av oss
  • Artiklar

Den bästa versionen av oss

Cliff är ett band från Trollhättan som spelar svensk alternativ rock. Ja, eller fransk rock med finskt vemod som de själva ibland beskriver det. För bandmedl...