Skriv för livet!
Uppdaterad:
Det finns många anledningar till att skriva. Den största och vanligaste anledningen är nog att man vill berätta något för en läsare. Men så behöver inte alltid vara fallet. Skrivandet i sig självt kan vara anledning nog! Skrivandet gör gott för skrivaren.
Att sätta sig ner en kort stund varje dag och låta pennan jobba kan ha många positiva effekter. Du får vara ifred med dina egna tankar, drömmar och idéer. Det finns något djupt mänskligt i att ge uttryck för fantasi, känslor och tankar i ord och mängder av psykologisk forskning visar att olika typer av skrivande har välgörande effekter. Att skriva kan bland annat användas som ett verktyg för att komma över jobbiga händelser och ta sig igenom utmaningar likaväl som ett sätt att komma närmare mål, drömmar och skapa välmående.
Likväl som vi mår bra av att föra existentiella samtal så kan skrivandet få betyda något i våra liv. Genom att skriva reflekterande tankar om livet, i smått och stort, ger du dig själv och dina tankar fördjupat värde och utrymme. Du kan du föra ett livssamtal med dig själv med pennans hjälp. Det är bara du och texten. Det handlar inte om att prestera för att uppnå något särskilt. Nyckeln ligger i att hitta inre motivation till att skriva och bejaka din kreativa lust och skrivglädje.
Ett par tips innan du sätter igång!
- Sätt en tid för ditt skrivande. Låt tiden skapa en ram för skrivandet. Oavsett om du har svårt för att komma igång, eller om du är en sådan som aldrig kan sluta skriva när du väl kommit igång, kan tiden bli en hjälp till fokus och stringens. När tiden är ute är du klar. För nu. Vill du sedan gå tillbaka och fortsätta skriva så kan du naturligtvis göra det.
- Försök att inte redigera och regissera dig själv för mycket under tiden du skriver. Lämna finliret till ett senare tillfälle då du kan gå in och ”städa” i texten, om det skulle behövas. Sök ett tillstånd av flöde, där orden får ta plats precis som de kommer.
- Kom ihåg att övning ger färdighet! Ge ditt skrivande tid. Ju mer du övar och ju mer du skriver desto bättre blir du på det.
Skriv tacksamhetsdagbok!
Ta för vana att skriva ner några saker som du är tacksam över innan du går och lägger dig eller direkt när du vaknar – fem minuter om dagen räcker för att göra skillnad. Så vad ska du skriva? Ja, det kan vara alltifrån att du är frisk till att du klarade en knepig uppgift på jobbet.
Skriv ett brev till Gud!
Skriv ett brev till Gud, för ett samtal med honom genom att skriva. Berätta det som känns angeläget. Sätt ord på både goda och svåra känslor. Försök att inte regissera dig själv. Låt skrivandet bli ett flöde, där de ord som dyker upp får fäste på papperet. Välj en plats eller en miljö som inspirerar dig. Kanske vill du gå ut i naturen eller lyssna på musik?
Skriv ner dina tankar!
Alla har vi varit med om att lägga mycket tid på att grubbla över problem för att sedan inse att det inte leder någonstans. När du fastnat i grubblerier, orostankar eller när du upplever att du fastnat i ett problem. Ta fram penna och papper och skriv. Genom att skriva kan du få lite mer ordning på dina tankar. Om tankarna får fäste på papperet kan de bli lättare att betrakta utifrån och kan hjälpa dig att få lite perspektiv. Kanske kan du känna igen dem när de återkommer och se mönster du tidigare missat.
Skriv till en bild!
Välj en bild. Det kan vara ett vykort, en tavla eller liknande. Välj en bild som inspirerar dig eller som gör dig nyfiken. Titta på bilden och låt fantasin flöda. Ställ dig frågor som vem/vad/hur/varför. Var uppmärksam på om du upptäcker några känsloförnimmelser när du tittar på bilden. Låt en berättelse kliva fram ur bilden. Skriv ner berättelsen!
Skriv till musik!
Gör som ovan men utgå från en låt eller ett musikstycke. Låt dig inspireras! Lyssna efter det du hör och det du inte hör. Finns det en berättelse här? Vad handlar den om? Om detta var filmmusik, vilken händelse eller scen ser du framför dig? Skriv!
Skriv ett brev till dig själv!
Skriv ett brev till ditt 8-åriga jag eller ditt 70-åriga jag. Vad vill du säga? Vad hade du velat höra? Vad önskar du få höra? Vill du få inspiration till skrivandet kanske en bild, sak eller plats kan vara din utgångspunkt.
Denna text är från Bildas uppslag i tidskriften NOD, augusti 2020.