Några av folkbildningens angelägna uppdrag är att verka för ökad tillgänglighet och digital inkludering i samhället. Under det gångna året insåg sannolikt det stora flertalet av oss vikten av att alla i vårt land både har möjlighet och förmåga att använda digitala tjänster. För att hålla kontakten med nära och kära, för bibehållen livskvalitet och inte minst för demokratins skull.
På Bilda har vi gjort vårt yttersta för att överbrygga det digitala gapet och nå ut. David Johansson, verksamhetsutvecklare i Bilda Nord i Örnsköldsvik, startade en digital resa tillsammans med en grupp seniorer i våras.
– Intresset var stort och man ville gärna komma igång direkt. De hade sett ”Seniorsurfarna” på tv och på UR Play finns det också en ledarhandledning som vi använde oss av, berättar David.
Gruppen träffades, på ett coronaanpassat sätt, varannan måndag vid sju tillfällen, där varje träff inleddes med att de samtalade om olika moment, övningar, appar och andra frågor som gruppen hade. Sedan tittade man på ett avsnitt av Seniorsurfarna tillsammans. Efter lite fika och prat fick gruppen olika uppgifter från avsnittet att jobba med. Alla fick göra allt, det var viktigt.