Studiegrupper
Studiegrupper från frikyrkorna har dominerat i reseverksamheten, framförallt från Missionsförbundet/Equmeniakyrkan. Några resor per år brukar genomföras med grupper från de ortodoxa kyrkorna, och från 2010 och framåt med katolska grupper. Även grupper med förankring i Pingströrelsen, dess församlingar och folkhögskolor, finns representerade i verksamheten, även om de inte har varit så många. Från tidigt datum har särskilda studieresor också genomförts för politiker, lärare, journalister, och naturligtvis för pastorer och präster.
Många resegrupper har varit kopplade till olika folkhögskolor, men även gymnasieskolor och högskolor och universitet.
Från 2010 och framåt har de tematiska resorna blivit allt fler, där snarare temat och inte hemorten eller församlingen varit det som samlat en grupp. Skrivarkurs, Pilgrimsvandring, Musikskapande för gudstjänster är några exempel på profilresor.
Fördjupning och breddning
Tre år efter invigningen, år 1994, arrangerades konferensen ”Kontinuitet och förändring” i SCSC:s lokaler. Det var den första större konferensen som studiecentret arrangerat och dess föreläsningar samlades i boken The Christian Heritage in the Holy land av Göran Gunner. Deltagarna var en blandning av akademiker och representanter från organisationer och kyrkor.
Vid konferensen var blicken riktad bakåt i historien. Samma år genomfördes en studie i samarbete med Missionsförbundet för att skapa en bild av kristet ungdomsarbete i området, i syfte att pröva förutsättningar för framtida samarbeten med de kristna ungdomsförbunden i Sverige. Studien ledde fram till rapporten Christian Youth Work in West Bank, Gaza and Jerusalem av Mikael Håkansson.
År 2009 hölls ett symposium om pilgrimsfärder till Jerusalem genom historien, ett arrangemang i samarbete med franciskanorden i det heliga landet. Medverkan fanns också från Stockholms katolska stift, som nu var på väg in som nya medlemmar i Bilda.
2015 genomfördes en konferens i nära kontakt med den syrisk-ortodoxa kyrkan och klostret St Markus, och med den Armenisk-apostoliska kyrkan, för att uppmärksamma folkmordet i dåvarande ottomanska riket 1915. Även nu gavs en bok ut där alla föreläsningar samlades, In times of genocide 1915-2015 med Lars Lingius som redaktör.
Ytterligare en möjlighet till fördjupning har Bildas Mellanösternstipendium inneburit, eller som stipendiet formellt heter: ”Svensk kristen närvaro för kultur och försoning i Mellanöstern”. Herman Holmgren, rektor för Frikyrkliga studieförbundet under åren 1955-1977 var dess initiativtagare. Strax före sin död 1984 arbetade han med ett projekt som resulterade i denna fond, som också kommit att kallas Herman Holmgrens minnesfond. Sedan mitten av 1980-talet har ett 100-tal stipendiater getts möjlighet att under fyra veckor vistas i Israel och Palestina, med fokus på personliga möten med människor och eget upptäckande, allt med studiecentret som utgångspunkt.
Återkommande arrangemang
Till detta ska läggas återkommande seminarier i SCSC:s lokaler, ofta en handfull per termin, med föreläsningar kring i första hand historiska teman där den lokale konsulten Kevork Hintlian varit en drivande kraft. Med konferenser och seminarier har SCSC sökt bygga broar mellan folkbildning och akademiska studier och forskning.
Ett återkommande årligt arrangemang sedan 2005 har varit kulturfestivalen Dandanat i Betlehem, i samverkan med ett lutherskt kulturcentrum i staden. Deltagare i Bildas musikverksamhet i Sverige får där möjlighet att möta palestinska amatörmusiker i workshops, konserter och inte minst improviserat skapande. 2019 nåddes något av ett klimax för Dandanat när en konsert genomfördes på Krubbans torg vid Födelsekyrkan mitt i Betlehem.
Dandanat skulle kunna ses som en indirekt förlängning av en rad kulturutbyten som FS och Bilda etablerade sedan tidigare, med ett par besök och Sverigeturnéer för Jerusalems symfoniorkester, och med svenska körer som genomfört konsertturnéer, men också medverkat vid julfirandet i Betlehem.
Böcker och skrifter
Den första skriften som kom till i nära anslutning till öppnandet av SCSC var, möjligen förvånande, ett häfte om den etiopiska kyrkan i Jerusalem, Ethiopia in the Holy Land. Den har följts av en lång rad initiativ att med PM, broschyrer, böcker och filmer presentera den religiösa och kulturella mångfald som ryms i Jerusalem.
Två större bokprojekt sticker ut ur materialfloden. Fotoboken Ansikten i Jerusalem, från 1993 av Donald Boström och Agneta Johansson. Och foto- och reportageboken Shalom Inshallah år 2011, i anslutning till studiecentrets 20-årsjubileum. Redaktör var Sune Fahlgren. Den israeliske fotografen Ziv Koren medverkade med ett omfattande galleri av bilder. Båda böcker har getts ut på såväl svenska som engelska.
Nerv med djupa rötter
Bildas studiecenter i Jerusalem, Swedish Christian Study Centre, kan i år se tillbaka på 30 år av intensiv, mångfacetterad och, med tanke på de ofta oroliga yttre omständigheterna, en närmast märkligt stabil studie- och bildningsverksamhet. Utgångspunkten från det första dokumentet – att se, lära och dela – har visat sig fungera väl genom alla år.
Är 30 år en lång period? Ur ett Jerusalemperspektiv – Nej. Det är det bara en krusning på ytan. Den där speciella nerven – lusten och längtan att någon gång besöka Jerusalem – kan anas betydligt djupare i historien.
Inom Studieförbundet Bilda, som 2022 firar sitt 75-årsjubileum, fanns den med från början. Från 1960-talet kunde den ta sig formen av studieresor. Men det finns många andra tidigare svenska ”studie-resande” att följa i spåren, som här har sökt intellektuell och andlig bildning, sökt kunskap och upptäckt sig bli förvirrade. De enkla bönderna från Nås som utvandrade i slutet av 1800-talet för att möta sin frälsare bör nämnas, liksom Selma Lagerlöf som inspirerad av deras äventyr skrev en av sina mest storslagna berättelser. Liksom kvinnorättskämpen Fredrika Bremer, äventyrsresenärer Sven Hedin och predikanterna Lewi Pethrus och PP Waldenström, och många fler.
För att nu inte glömma en av Sveriges mest berömda Jerusalem-resenärer, den heliga Birgitta, som inledde sin resa till den heliga staden för i år precis 650 år sedan, år 1371. För 30-åringen Swedish Christian Study Centre, som drivs av ett studieförbund, nu med Katolska kyrkan, ett flertal ortodoxa kyrkor och frikyrkor som medlemmar, är även det ett jubileum värt att uppmärksamma!
Magnus Stenberg
Utvecklingsansvarig för kompetensområde Möten i Jerusalem inom Studieförbundet Bilda