Medverkade i konferensen gjorde också den ideella föreningen Mind, som arbetar med psykisk hälsa, samt barn- och ungdomsorganisationen Equmenia.
Konferensen inleddes med en föreläsning om det medmänskliga samtalet av Mona Wennberg från Mind, följt av ett panelsamtal och därefter samtal och arbete i mindre grupper. I årets digitala konferens deltog 75 ungdomsleda-re från kyrkor, församlingar och föreningar runt om i landet. Deltagarna kom från hela Bildas verksamhet, från de tre kyrkofamiljerna och även från kultur- och samhällsföreningar, över 40 olika organisationer möttes den här dagen.
Sebastian Kaya, ordförande Syrisk Ortodoxa Ungdoms-förbundet (SOUF), du var med och planerade och deltog i konferensen ”Det medmänskliga samtalet”, hur skulle du beskriva den?
– En välbehövlig och aktuell konferens som berör varje individ och medmänniska på olika sätt. Ett medmänskligt samtal är ett av de viktigaste läkemedlen mot psykisk ohälsa, speciellt under dessa tider av social distans som kan göra det svårare för den som lider av psykisk ohälsa. Som en aktiv medlem för Syrisk Ortodoxa Ungdomsförbundet (SOUF) är det till stor nytta att få höra effektiva metoder som förebygger psykisk ohälsa för att kunna använda dessa metoder i vår ungdomstjänst. Men det räcker inte med att göra konferenser på riksnivå utan det behöver uppmärksammas på lokal nivå också vilket vi ska arbeta vidare på i SOUF.
Hur ser du på ansvaret för ungas psykiska hälsa som ungdomsledare?
– Ansvaret är stort och psykisk ohälsa är ett faktum bland dagens ungdom! Därför bör vi som ungdomsledare ta detta faktum på allvar och förebygga det på bästa möjliga sätt med hjälp av dessa konferenser. Ingen kan rädda hela världen men man kan rädda en persons värld och det har ett stort värde i mina ögon.