Skip to main content

Kyrkan och vi var anledningen till att han undkommit livet på ”gatan”

Uppdaterad:

Emanuel Mourad är en viktig förebild i Syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund i Linköping. Hans drivkraft är att ungdomar ska känna samhörighet och trygghet. Men också att man som ledare och förebild vågar visa sina brister.

Emanuel är med i en kyrklig ungdomsförening som heter SOKU, syrisk-ortodoxa kyrkans ungdomsförbund. De arbetar främst med att arrangera andliga aktiviteter för ungdomar i Linköping men också med att arrangera aktiviteter som förenar ungdomarna och som stärker deras gemenskap. Under 2023 startade de grupperna ”Ortodoxa sällskapet” där de diskuterade olika typer av frågor, sådant som ungdomarna hade på hjärtat just då. Dessa typer av aktiviteter skapade en stark ungdomlig enhet i kyrkan.

Känna samhörighet och trygghet

Hans drivkraft är att få ungdomarna att känna samhörighet med andra och trygghet.

– Att få höra att ungdomar vill ha mer aktiviteter, att kyrkan blivit en samlingsplats för dem, att Gud fått en större betydelse i deras liv, samt att de känner en trygghet bland kyrkans ungdomar är huvudkärnan i min drivkraft.

Emanuel menar att i dagens samhälle är det många ungdomar som hellre är ute med vännerna än att umgås med sin familj och att tiden med familjen har fått ett mindre värde. Därför har de bland annat kört bibeltävlingar tillsammans och fokuserat på aktiviteter som förenar ungdomar med deras familjer.

En person med kort hår och skägg är klädd i en svart skjorta med vitt snöre. Bakgrunden visar andra människor och ett ljust fönster.
Emanuel Mourad stärker ungdomar i Linköping.

Viktigt att föregå med gott exempel

På frågan vilken som är cirkelledarens viktigaste uppgift svarar Emanuel att man som ledare och förebild bör ha en aktiv och stark relation med ungdomarna men också att man vågar visa sina brister.

– För alla människor brister. Många människor som blivit ”förebilder” visar inte sina svagheter. Hur ska ungdomarna kunna inspireras av dig, om du visar en ”superhjälte sida”?

– Dessutom är det viktigt som förebild, och även som äldre att föregå med ett gott exempel. Det kan vara genom att till exempel inte använda sig av svordomar, röka eller bete sig på ett sätt som kan skada andra eller en själv, framför yngre. För barnen plockar upp det dom ser och hör, säger han.

Där kände jag ”resultat!”  

Ett fint minne som Emanuel delar med sig av är när de satt en kväll tillsammans med församlingsprästen som överlämnade ordet till ungdomarna. Vid bordet satt ungdomar från olika kretsar och bakgrunder. När prästen överlämnade ordet kände han att ”nu kommer ingen att våga öppna upp sig”. Men så började ungdomarna att berätta mer och mer och det blev djupare och djupare.

– De tog upp ämnen som man bara pratar om när man känner sig 100% trygg och säker. En av killarna nämnde också att kyrkan och vi ungdomar varit anledningen till att han undkommit livet på ”gatan”. Och just den meningen gav mig hopp och bekräftelse. Där kände jag ”resultat!”

Gemenskap, personlig utveckling och diskussion

För Emanuel är folkbildning främst tre saker. Gemenskap, personligt utvecklande och diskussion. Dessa tre begrepp tycker han är grundpelarna inom folkbildning.

– Gemenskap är A och O. Gemenskap skapar trygghet och samhörighet. För att folkbildning i form av diskussion och opinionsbildning ska kunna ske, är gemenskap och trygghet en förutsättning. Personligt utvecklande sker i samband med folkbildning och är därför centralt för mig. När vi ungdomar samlas, byter idéer och tankar samt inspireras av varandra, så utvecklas vi på personligt plan, säger han.

Han känner att folkbildningen och gemenskapen gjort att han själv har kunnat utvecklas och att han byggt upp en starkare och mer självsäker karaktär. Att man genom diskussion kan bekräfta varandra.

Möt fler av våra cirkelledare

Vill du bli cirkelledare?

Som cirkelledare i Bilda får du ägna dig åt din passion samtidigt som du utvecklar din ledarskapsförmåga. Du får inspirera andra och träffa fler som delar din passion! Vi ger dig utbildning och stöd på hela din cirkelledarresa så att du kan hjälpa andra utvecklas.

Läs mer om Bildas cirkelledarresa

Har du frågor eller vill bli cirkelledare? Hör av dig!

Är du eller vill du bli cirkelledare? Hör av dig till någon av våra regionala kontaktpersoner. Välj den region som är närmast där du bor.

Bilda Nord

Norrbottens län, Västerbottens län samt delar av Västernorrlands län (Örnsköldsviks, Sollefteå, Kramfors och Härnösands kommun).

Bilda Mitt

Jämtlands län, Gävleborgs län, Dalarnas län samt delar av Västernorrlands län (Sundsvall, Timrå och Ånge kommun).

Bilda Svealand

Värmlands län, Örebro län, Västmanlands län och Södermanlands län.

Bilda Öst

Stockholms län, Uppsala län och Gotlands län.

Bilda Sydöst

Östergötlands län, Jönkö­pings län, Kronobergs län, Kalmar län och Blekinge län.

Mats Joelsson

Verksamhetsutvecklare Ledarutveckling, Verksamhetsutvecklare inom Bildning och kultur i frikyrkorna

Bilda Sydväst

Västra Götalands län, Hallands län och Skåne län.

Viola Angervall

Verksamhetsutvecklare folkbildning i frikyrkorna. Verksamhetsområde Halland och Göteborg med kranskommuner.