Skip to main content

Hur ska det nu gå för Bilda?

Uppdaterad:

I regeringens budget för 2024 sänks statsbidraget till studieförbunden. Detta trots omfattande protester. Men 2024 kommer också med nya bidragsregler och fokus på kvalitet istället för kvantitet.

Vi i Bilda Svealand har med vår kampanjsida, i kontakter med politiker och media, försökt visa på den positiva kraften hos alla vi som är engagerade i Bilda Svealand. Vi i Bilda är beredda att oförtrutet arbeta vidare med de nya förutsättningarna och vill jobba tillsammans med de kyrkor och föreningar vi har kontakt med! Läs vidare för att förstå vad det betyder för dig och din verksamhet!

Bilda Svealands kampanjfilm som skickats runt i riksdagshuset och regeringskansliet

 

Minskade bidrag och nytt bidragsystem

Med budgetpropositionen i september kom beskedet att regeringen skär ner 500 miljoner kronor på studieförbundens anslag, som idag är 1,8 miljarder kronor. Nedskärningen sker i tre steg med full effekt 2026. Det innebär att studieförbunden förlorar var tredje krona i statsbidrag när vi räknar med en uppskattad inflationen fram till 2026. Trots alla påtryckningar väntas riksdagsbeslut om detta nästa vecka, vilket kommer få stora konsekvenser för folkbildningen i stort med också för Bildas verksamhet och organisation.

Studieförbunden kommer också att från och med 2024 arbeta utifrån ett helt nytt kvalitetsbaserat statsbidragssystem med nya villkor. Kortfattat handlar det nya bidragssystemet om att det blir mindre fokus på volym, ungefär antal studiecirklar och arrangemang, och mer fokus på kvalitet och inriktning på olika målgrupper – exempelvis glesbygd, kulturutövare med mera.

 

Bilda Svealand arbetar proaktivt med andra finansiärer

Bilda är ett studieförbund som består av sex fristående regioner. Dessa har en gemensam förbundsorganisation med 48 nationella medlemsorganisationer. Den gemensamma organisationen tar emot och fördelar statsbidrag, utvecklar verksamheten och står för service som ekonomi, IT osv. Regionen Bilda Svealand kommer påverkas kraftigt av de minskade bidragen men har genom att arbeta med andra finansiärer ändå viss motståndskraft mot nedskärningarna.

Med hjälp av beviljade projektmedel från privata fonder samt regionala, statliga och europeiska uppdragsgivare kommer vi kunna bedriva viktig folkbildningsverksamhet som till viss del kompenserar för de minskade statsbidragen. Detta gör vi helst tillsammans med de kyrkor och föreningar vi redan arbetar med. Det kan handla om projekt mot ofrivillig ensamhet vi gör tillsammans med en lokal förening eller IT-kurser för asylsökande som vi gör i och tillsammans med en kyrka.

Bilda Svealands styrelse har antagit en budget för 2024 som ger oss möjlighet att behålla all tillsvidareanställd personal. Några i personalgruppen kommer få delvis andra arbetsuppgifter baserat på de projekt vi fått pengar att utföra. Att vi kan behålla vår kompetenta och engagerade personal ser vi som en stor fördel när vi nu fortsätter att arbeta med det viktiga uppdraget att tillsammans med övriga civilsamhället arbeta för livslångt lärande, livsförvandlande kultur, stark demokrati, mötesplatser för integration och alla människors lika värde och möjlighet till utveckling.

 

Nikolas Demetriades, Elin Kullingssjö och Dan-Erik Sahlberg från Bilda Svealand.

Nikolas Demetriades (regionchef), Elin Kullingssjö (ansvarig för ledarutveckling och kvalitet) och Dan-Erik Sahlberg (Enhetschef) med flera från Bilda Svealand möter alla medlemsorganisationer, cirkelledare och andra engagerade på två digitala möten den 11 januari.

 

Hållbart liv är vägledande

Bilda står rustat att möta de svåra utmaningar vi står inför. Vår bedömning är att Bilda har goda förutsättningar att anpassa oss till det nya kvalitetsbaserade statsbidragssystemet. Vår tydliga profil  med förankring i kyrkor och föreningsliv samt vårt gedigna arbete med Bildas långsiktiga verksamhetsinriktning ger oss en god grund för att bedriva verksamheten framåt.

Bildas långsiktiga verksamhetsinriktning beskrivs i dokumentet Hållbart liv och är vägledande i förändrings- och besparingsarbetet. Vi har fortsatt fokus på att verka för hållbart liv genom god folkbildningsverksamhet som vi gör med värme och stort engagemang. Vi vill göra skillnad i människors liv!

 

Digitalt möte om hur detta påverkar dig och din verksamhet

Vi bjuder in till två digitala möten i januari där du kan få mer information om hur detta påverkar din verksamhet. Anmäl dig via dessa länkar så får du inbjudan till mötet när det närmar sig: