Skip to main content

Händer som formar framtiden

Uppdaterad:

Att få skapa tillsammans och inspirera varandra. Att laga och lappa, skapa något nytt och återbruka. Det är några av sakerna som är viktiga för medlemmarna i Örnsköldsviks Hemslöjdsförening.

Det är ett glatt men något misstänksamt gäng som möter oss på Örnsköldsvik Museum och konsthall. Att bli fotograferade helt oförberett. Men ju mer tiden går, och när deltagarna får berätta för oss vad de håller på att brodera och visa sina omsorgsfullt skapade alster så slappnar de av. Alla är överens, på hantverksträffarna är det ingen tävlan utan alla har sin egen grej.

Örnsköldsviks ideella hemslöjdsförening bildades 1989. De är för tillfället cirka 230 medlemmar men träffas i olika konstellationer. På tisdagar har de slöjdkvällar på Örnsköldsvik Museum och konsthall, och utöver det en vävstuga på Ödbergska gården i centrala Örnsköldsvik. Dit välkomnas både vana och nya vävare. Varje år så ordnar de workshops och resor. I vår gick resan till Vännäs utanför Umeå där de åkte Kulturrundan två älvar, för att bland annat besöka olika lokala hantverkare och garnbutiker.

Denna kväll står broderi på schemat, tisdagar ojämna veckor varvar de broderi med täljning. Övriga tisdagar är det i stället stickkvällar. Det är flera olika typer av alster i händerna på medlemmarna. Nål och tråd sticks i tyg på såväl väskor, mobilfodral, tavlor och påsar.

en kvinna i randig skjorta broderar

En av dem vi pratar med är Ulla. Framför henne ligger en teckning ritad av ett barn, som hon nu följer med fingrarna för att kunna brodera av.

Jag var här på utställning med min mamma där en annan person broderat sina barnbarns teckningar som hon tyckte var så fina. Så kom vi på att Linnea hade gjort teckningar som gick att brodera. Det är tänkt att bli någon sorts tavla.

Ulla berättar att hon har hållit på med textil i hela sitt liv men att det var först när hon blev pensionär som hon gick med i Hemslöjden. Hon lärde sig sticka och virka av sin mormor som barn och utbildade sig sedan till textillärare.

Det bästa med att skapa med varandra är att man kan ta inspiration och lära sig av varandra, säger Ulla.

En annan deltagare på broderikvällen är Lillemor, som berättar att det här är hennes första termin på hemslöjden. Hon förklarar att hon bara kunde sy stjälkstygn först. Därför lånade hon böcker på biblioteket så hon kunde träna på fler stygn. Hon visar oss en väska hon broderat med stygnet ”kråkspark” som hon nyligen lärt sig.

Det gäller att komma in i rytmen så man vet hur man ska få till trådarna, säger Lillemor.

Bredvid henne ligger en flora med olika blommor. Den använder hon för att kunna brodera olika svenska blommor.

en grupp människor som sitter runt ett bord med broderier framför sig

Det är tydligt att möjligheten att skapa med varandra och inspireras är centralt för Hemslöjden Örnsköldsvik medlemmar. De berättar att man går dit och ser vad andra håller på med och kan på så sätt få tips som man sedan kan bygga vidare på.

Att kunna återbruka och skapa något nytt av redan existerande material är något annat som är av stor vikt för medlemmarna. Ledaren för kvällen, Catta Nordensson Hallén, har på sig en stickad tröja med fantastiska broderade blommor på sig, påsöm kallas det. Hon avslöjar att hon lagt till dem med ett syfte:

Det är superbra, ett enkelt sätt att dölja envisa kaffefläckar som inte går bort, säger Catta glatt.

en kvinna som bär en tröja med blommor på.