Skip to main content

Trettonhelgskurs i folkmusik med Karin, Sven, Michael och Ville

Uppdaterad:

Välkomna till trettonhelgskursen i skånsk folkmusik. Målet med kursen är att folkmusiker i och utanför Skåne ska få träffa nya personer som spelar folkmusik från Skåne. Vi bjuder in alla till denna kurs 4-5 januari med förhoppningen att vi kommer få en stor variation i åldrar och orter som representeras under helgen.

Obs. Läs hela texten, viktig info finns längst ner.

Som nybörjare kommer du lära dig gångbara allspelslåtar.
Som någon med flera års erfarenhet lär du dig låtar och fördjupning i dessa.
Som kompare så kommer ni få jobba med sväng i den skånska dansmusiken.

Kursledare är Karin Wallin, Sven Midgren, Michael Nyberg och Ville Syri. 

Mer om kursledarna:

Karin Wallin är guldriksspelman, en självlärd traditionsspelman som använder sig av ett spelsätt man gjorde förr i tiden med platt stall på omstämd fiol och viola d’amore, för att kunna spela på dubbla strängar och få fram stora klanger. Karin är uppväxt med en dansforskande far och hennes fokus i spelet handlar om att få till bästa dansrytmen med stort sväng och kraftigt driv för att tillfredsställa dansarna på bästa sätt. Karin blev riksspelman 1993 och mottog Zornmärket i guld 2007 för sitt mästerliga, dansanta och personliga spel av låtar från Skåne.

Sven Midgren är spelman bosatt på Österlen. Han älskar att undervisa människor i alla åldrar och blandar gärna musicerandet med lek och berättande. Sven jobbar som fiollärare och är utbildad bland annat vid musikhögskolorna i Malmö och Stockholm. Han har ägnat i stort sett hela livet åt fördjupning i (skånsk) folkmusik och under senare år forskat kring bland andra resandesläkten Brolin och spelmanslagspionjären och folkmusikinsamlaren Signe Willén-Thelander.
 
Michael Nyberg är uppvuxen i Hörby kommun i en familj där countrymusiken varvades med svenska visor i cd-spelaren. Han plockade upp gitarren när han var 14 år och hann spela flera olika stilar som rock, klassisk gitarr och fingerstyle innan han kom i kontakt med den svenska folkmusiken vid 22 års ålder. 2021 blev han klar med sin kandidat i folk- och världsmusik på Malmö musikhögskola där han hade Ale Carr som instrumentlärare.  Han kommer lära ut hur vi med hjälp av gitarren kan stötta melodispelare och få till ett gemensamt sväng, med ett huvudfokus på skånska folklåtar.
 
Ville Syri är en sverigefinsk spelman från Gävle i Gästrikland. Han växte upp i en finsk diaspora med sina föräldrar som dansade och stampade till den finsk musik. Ville studerade klassisk musik och jazz på Birka och Bollnäs folkhögskola. Han fortsatte sedan till musikhögskolan i Malmö till folk- och världsmusiklinjen. Ville håller kurser i Malmö och är aktiv i grupperna Ville & Tommie och Lyrc Orchestra.

Kursen äger rum 4-5 januari 2025, hålls på Jörgen Ankersgatan 12 och sker mellan 10-16 båda dagarna. Kaffe och te finns, ta med egen lunch (eller köp i närheten på plats) och ev frukt/fika till pausen. I lokalerna finns ett enklare kök med kylskåp och mikrovågsugn för dig som vill ha med mat. Det finns flera lunchrestauranger i närheten. Det är enkelt att ta sig till kurslokalen med kollektivtrafik.

Kostnad 500 kr. Medlemmar i Skånes spelmansförbund betalar 400 kr. Kursen genomförs med stöd av Skånes spelmansförbund och Linton-fonden. Du kan bli medlem i förbundet via denna sida: https://www.skanesspelmansforbund.se/sa-har-blir-du-medlem/

På samma sida hittar du också mer information om Trettonhelgsfesten som spelmansförbundet arrangerar i Lund på kvällen den 4 januari.

Fyra personer visas: en håller en altfiol, en annan med ansiktsmålning, en tredje håller en fiol och den sista sitter med en gitarr. Varje ställs mot en olikfärgad bakgrund.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Musik

Musikalkör – Intresseanmälan

Musikalkör – Intresseanmälan

Vill ditt barn sjunga i kör och spela teater? Välkommen att göra en intresseanmälan till Vintrosa musikskola!

  • Plats
    Vintrosa, Örebro kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 18:00 - 18:45
  • Tillfällen
    14 tillfällen
Läs mer
Gitarr – Intresseanmälan

Gitarr – Intresseanmälan

Vill ditt barn lära sig att spela gitarr? Välkommen att göra en intresseanmälan till Vintrosa musikskola!

  • Plats
    Vintrosa, Örebro kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag 01:00
  • Tillfällen
    14 tillfällen
Läs mer

Mer inom Folkmusik

UMEFOLK 2025 – Workshop: Spela Old-Time med Lena Jonsson

UMEFOLK 2025 – Workshop: Spela Old-Time med Len...

I denna workshop får du möjlighet att lära dig olika typer av låtar från den amerikanska folkmusiktraditionen. Inga förkunskaper inom genren krävs för att de...

  • Plats
    Umeå, Umeå kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Lördag 15:00 - 16:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Kurs i irländsk folkmusik med Jon Antonsson

Kurs i irländsk folkmusik med Jon Antonsson

Välkommen till en kurs där du får lära dig spela traditionella irländska melodier och ta del av en musiktradition som går tillbaka hundratals år. Kursen håll...

  • Plats
    Växjö , Växjö kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Måndag 18:00 - 20:00
  • Tillfällen
    5 tillfällen
Läs mer
UMEFOLK 2025 – Workshop: Tralla med Lotta Andersson

UMEFOLK 2025 – Workshop: Tralla med Lotta Ander...

Välkommen på workshop i trall. Du får lära dig låtar på gehör med fokus på vilka stavelser och ornament som får kroppar att dansa. Workshopen leds av Lotta...

  • Plats
    Umeå, Umeå kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Lördag 11:00 - 12:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer