Skip to main content

Utbildning - Lär dig leda samtalsgrupper för äldre

Uppdaterad:

Är du intresserad av att förbättra din förmåga att hjälpa människor dela sina livshistorier? Skulle du vilja skapa nya och meningsfulla sammanhang tillsammans med andra? Då är du mer än varmt välkommen till gruppledarutbildningen i Livsnära samtal!

Som ledare för en samtalsgrupp ger du människor möjligheten att reflektera över sina liv. Det är ett unikt sätt att komma närmare andra människor på ett sätt som sällan sker i vanliga samtal. Vi erbjuder en utbildning där du får lära dig mer om samtalsmetoden och träna på att leda den här typen av gruppsamtal. Vill du gå vidare efter utbildningen genom att starta en samtalsgrupp erbjuds du dessutom mer stöd och hjälp i att praktisera och utvecklas inom metoden.
 
Vad är Livsnära samtal?
Organisationerna Sociala Missionen och Studieförbundet Bilda utbildar kontinuerligt personer i den metod som kallas för Livsnära samtal. Samtalsmetoden är ett beforskat och välbeprövat sätt för att leda samtalsgrupper för äldre, där de som deltar i samtalsgrupperna ges möjlighet att utforska och dela sina liv och erfarenheter tillsammans med andra. Livsnära samtal är ett kraftfullt verktyg för att bryta ofrivillig ensamhet, främja hälsa och låta människor reflektera över sina liv.
 
Bakgrund till samtalsmetoden
Metoden för gruppsamtal med äldre är ursprungligen utarbetad vid Karolinska institutet, Stressrehab. Ulla Peterson Med. Dr, Lektor vid Linnéuniversitetet har utvecklat metoden och samarbetade med Sveriges Stadsmissioner, Mind och St Lukas i projektet Äldres existentiella och psykiska hälsa 2017-2019 med Marie-Louise Söderberg som projektledare.
Ulla Peterson utvärderade projektet och lämnade en slutrapport år 2019 med titeln Livsberättargrupper.
Sociala Missionens arbete med Livsnära samtal är inspirerat av arbetet som skett inom projektet ”Äldres existentiella och psykiska hälsa” och den metod som Ulla Peterson utvecklat.
 
En satsning för att motverka ensamhet & främja välmående
Sociala Missionens tanke med att erbjuda denna utbildning är att de ledare som utbildas, på ideell grund kan starta eller gå in som gruppledare för en samtalsgrupp.
Runt om i Stockholmsregionen har människor som gått utbildningen i Livsnära samtal startat upp samtalsgrupper för äldre personer, 62 år och uppåt. Det har även startats särskilda samtalsgrupper med fokus på äldre män, en målgrupp som är särskilt sårbar för ofrivillig social isolering. Flera samtalsgrupper har också genomförts och uppskattats på äldreboenden.
Gruppledarutbildningen är en viktig del av vårt projekt och satsning för att motverka ofrivillig ensamhet. Den finns helt enkelt till för att fler personer ska kunna lära sig metoden och få förutsättningar att, om man vill, kunna starta och hålla i den här formen av samtalsgrupper.
 
Vad erbjuder utbildningen?
👉 Kunskap och träning i samtalsmetoden
👉 Kontinuerlig hjälp med att praktiskt starta och leda en samtalsgrupp
👉 Stöd i rekrytering, lokalförslag och material
👉 Del av ett nätverk med andra samtalsledare för erfarenhetsutbyte
👉 Fortbildning och olika evenemang för både ledare och deltagare
Genom att gå gruppledarutbildningen kommer du att lära dig mer om själva samtalsmetoden och få träning i att leda dessa samtal. Som utbildad gruppledare får du, om du sen bestämmer dig för att starta en samtalsgrupp, kontinuerlig hjälp i det praktiska arbetet.
Sociala Missionen och Bilda finns till hands för att kunna ge vägledning och tips i arbetet med att rekrytera deltagare till din samtalsgrupp, förmedla kontakter och förslag kring lokal. Om samtalsgruppen registreras som studiecirkel hos Studieförbundet Bilda får du hjälp med att ta fram material, foldrar, affischer och anmälningsregistrering m.m.
Du blir även del av ett nätverk av andra samtalsledare, där ni kan dela erfarenheter och ge varandra stöd. Dessutom arrangerar vi olika evenemang för både ledare och gruppdeltagare, och fortbildning för samtalsledare.
 
Målgrupp för utbildningen
Kanske arbetar du i något område inom vården, kanske som diakon eller inom något helt annat beteendevetenskapligt ämne? Eller också så har du gått i pension med en bakgrund av att ha arbetat med människor, har tid över och vill fortsätta att engagera dig för andra och skapa nya sammanhang?
Utbildningen passar och riktar sig helt enkelt till dig som har erfarenhet av att möta eller arbeta med människor på något sätt, och som är nyfiken på att kanske starta och själv leda en samtalsgrupp. Självklart behöver man inte starta igång en samtalsgrupp efter att ha gått utbildningen – att använda kunskapen i ditt möte med människor kan vara väldigt värdefullt i sig själv.
Oavsett om du väljer att starta en samtalsgrupp efter utbildningen eller inte, så är du varmt välkommen att ta del av samtalsmetoden och de verktyg som kan stärka dina möten med andra människor och berika både ditt eget och andras liv.
 
Avgift
Utbildningen är kostnadsfri och vi bjuder på fika. Lunch bekostas av deltagaren och det finns gott om lunchalternativ i närområdet.
 
Utbildare
Ansvarig för utbildningen och nätverket ”Livsnära samtal” är Frank Åkerman. Projektledare med lång erfarenhet av socialt arbete inom den ideella sektorn.
Kontakta Frank Åkerman för mer information om utbildningen och nätverket.

Frank Åkerman
[email protected]
070-415 12 03

KOSTNADSFRI UTBILDNING: Lär dig att leda samtalsgrupper för äldre | Stockholm

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Immanuelskyrkan Stockholm
Kungstensgatan 17
11353 STOCKHOLM

Mer inom Ledarskap och pedagogik

Ledarutbildning – Vi sjunger hjärna

Ledarutbildning – Vi sjunger hjärna

Gillar du människor och musik? Vill du hjälpa människor att få en meningsfull stund? Bli ledare i en Vi sjunger hjärna-kör!

  • Plats
    Jönköping, Jönköpings kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Måndag 17:30 - 20:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Inspiration: Gudstjänst!

Inspiration: Gudstjänst!

Planera och leda, predika och förkunna

  • Plats
    Bollnäs, Bollnäs kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Torsdag 18:30 - 20:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Pionjärhelg

Pionjärhelg

Varmt välkommen till en helg där vi möts och samtalar om våra pionjära satsningar!

  • Plats
    Alnö, Sundsvalls kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Fredag, Lördag 18:00 - 19:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer