Skip to main content

Lär dig lära ut om Bäckadräkten

Uppdaterad:

Gillar du att sy och handbrodera? Då ska du hänga med i Bildas cirkelledarutbildning där den ickebinära Bäckadräkten är vår grund och inspiration. Du kan efter utbildningen leda din egen nyskapande folkdräktscirkel och sprida kunskapen vidare. Utbildningen är gratis!

Folkdräkt, frihet & identitet – varmt välkommen att delta i en utbildning för att leda en nyskapande folkdräktscirkel med den ickebinära Bäckadräkten som grund och inspiration. Bäckadräkten sammanväver manliga och kvinnliga ideal och normer i svensk folkdräktstradition i en ny typ av folkdräkt – en folkdräkt för alla.

Träffarna

Cirkeln är en hybridcirkel – första träffen sker online för att lära känna varandra och samtala om hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. Där får du också veta vilket material du själv behöver införskaffa. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats. Vi kommer också att titta på Bäckadräkten och får chans att ställa frågor till Fredy, dräktens skapare om varför de skapade en ickebinär folkdräkt.

Vi träffas sedan fysiskt i Blå Huset i Malmö fredag den 8 november till söndag den 10 november.  Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats.

Förkunskaper 

Du förväntas ha grundläggande kunskap i att sy för hand och på maskin och ha en vilja att föra hantverket vidare i en cirkel i ditt område. Till träffen tar du med dig ditt påbörjade projekt, av eget val, eller utifrån Bäckadräktens mönster. Du får del av det digitala mönstret på förträffen.  

Vi tänker tillsammans 

Under helgkursens gång kommer vi att lära oss om Bäckadräktens värdegrund samt hur en studiecirkel i att sy dräkt kan organiseras och ledas. Vi kommer att lägga stor vikt vid att lära känna varandra och hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. 
•    Bäckadräktens värdegrund och dess budskap 
•    Skapandet av en trygg och inkluderande miljö för deltagarna 
•    Grundläggande genomgång av HBTQAI+ rörelsens stora ordförråd  
•    Hantering av diskussioner och eventuella starka känslor som kan uppstå 
•    Hur startar jag en studiecirkel? 

Vi skapar tillsammans  

Börja sy från symönstret till Bäckadräkten eller ta med ditt folkdräktsprojekt och sy tillsammans. Handbrodera detaljer. Hur kan jag ge min dräkt en personlig prägel?  Här får vi även stöd av Luisa Caronelli, textilkonstnär och kulturhistoriker i Malmö, som har Blå Huset som arbetsplats.

Vi planerar tillsammans 

Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad att starta en cirkel där du bor med stöd från vårt community, och därigenom hjälpa andra att förverkliga sina drömmar om en unik dräkt. En avslutande digital träff planeras in.  

Tider, boende m m

Tisdag 15 oktober digital förträff.
Fredag 8 november kl 18-20: Uppstartsinfo och introduktion. 
Lördag 9 november kl 10-16: Workshop
Lördag kl 19: Efterhäng och föreställning med Fredy på Hypnos som ligger intill Blå Huset. Öppet för allmänheten så ta med vänner. Entré för konserten gratis för kursdeltagare, 100/200 kr för övriga (det lägre priset om du är student/arbetslös eller av annan anledning har låg inkomst). Läs mer om föreställningen längst ner på sidan.
Söndag 10 november kl 10-14: Workshop och avslutning.
Tisdag 26 november digital efterträff, kvällstid.

Om du vill bo i Malmö finns t ex vandrarhemmet Rut & Ragnar på promenadavstånd från kurslokalen: https://www.rutochragnars.se
Om du reser kollektivt till Malmö passar det bra att ta tåget till Triangeln och sedan t ex stadsbuss 1 till hållplatsen Malmö Lönngården. Därifrån är det gångavstånd till Blå Huset.
Kaffe & te finns, övrigt som du vill äta tar du med själv. Kyl och mikrovågsugn finns. Det finns också matställen i närheten, t ex falafel.

Ledaren

Fredy Samuel Lundh (hon/han/de/dem) är baserad i Göteborg och arbetar som artist, föreläsare, arrangör, skräddare och projektledare. Läs mer på: fredyclue.com
Bäckadräkten är Sveriges första genusinkluderande folkdräkt, skapad av Fredy Samuel Lundh, med hjälp av textildesignern Ida Björs och ett team av queerkonstnärer och folktraditionsnördar.

Föreställning: VAD GÖMMER DU?
En queer resa genom folkkultur

När Fredy Samuel Lundh fann folkmusiken var det som att hitta hem. Men vägen till att hitta sig en folkdräkt var en helt annan. I sin alldeles egna Bäckadräkt väver Fredy samman manliga och kvinnliga normer och visar att det är möjligt att tänja på både genusgränser och traditioner. Med Fredys egenskrivna musik på nyckelharpa, sång och beats tas vi med på en personlig resa genom känslor och insikter. Vad gömmer du? är en berättelse om de inre hindren som håller oss tillbaka för att öppna fler och större möjligheter.

Föreställningen rymmer berättelser om det queera och traditionella och om hur traditioner kan utvecklas och leva vidare så att de passar fler och hjälper samhället framåt. Föreställningen är ca 60min och passar alla ådrar. Arrangemanget avslutas med Q&A och pratstund.

VÄLKOMNA TILL MALMÖ!

En person som bär traditionell klädsel kallad Bäckadräkten och håller i ett musikinstrument

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Karta

Plats
Blå Huset, Malmö
Norra Grängesbergsgatan 15
21450 MALMÖ

Mer inom Cirkelledarutbildning

Konflikthantering

Konflikthantering

Du kanske är cirkelledare, deltagare eller sitter i en styrelse? Då är denna utbildning för dig.

  • Plats
    Solna, Stockholms kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Fredag 18:00 - 21:00
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Ledarkväll med Bilda

Ledarkväll med Bilda

En kväll med pedagogiska tips och tricks

  • Plats
    Borås, Borås kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Onsdag 18:00 - 20:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer