Skip to main content

Cirkelledarutbildning - Bäckadräkten

Uppdaterad:

Gillar du att sy och handbrodera? Då ska du hänga med i Bildas cirkelledarutbildning där Bäckadräkten är vår grund och inspiration. Du kan efter utbildningen leda din egen nyskapande folkdräktscirkel och sprida kunskapen vidare.

Folkdräkt, frihet & identitet – varmt välkommen att delta i en utbildning för att leda en nyskapande folkdräktscirkel med den ickebinära Bäckadräkten som grund och inspiration. Bäckadräkten sammanväver manliga och kvinnliga ideal och normer i svensk folkdräktstradition i en ny typ av folkdräkt – en folkdräkt för alla. 

Cirkeln är en hybridcirkel – första träffen sker online för att lära känna varandra och samtala om hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. Där får du också veta vilket material du själv behöver införskaffa. Symaskiner, visst material till broderi och tråd finns på plats. Vi kommer också att titta på Bäckadräkten och får chans att ställa frågor till Fredy, dräktens skapare om varför de skapade en ickebinär folkdräkt.

Träffarna

Vi träffas sedan fysiskt på Folkteatern i Gävle 1-3 november.  Det sker en digital uppstart och en digital träff efter helgen i Gävle. För den som vill kan man delta även den 12 sept i en t´digital träff med deltagare som kommer att ha fysiska träffar i Skellefteå och Malmö.

Förkunskaper 

Du förväntas ha grundläggande kunskap i att sy för hand och på maskin och ha en vilja att föra hantverket vidare i en cirkel i ditt område. Till träffen tar du med dig ditt påbörjade projekt, av eget val, eller utifrån Bäckadräktens mönster. Du får del av det digitala mönstret på förträffen.  

Vi tänker tillsammans 

Under helgkursens gång kommer vi att lära oss om Bäckadräktens värdegrund samt hur en studiecirkel i att sy dräkt kan organiseras och ledas. Vi kommer att lägga stor vikt vid att lära känna varandra och hur vi tillsammans kan bidra till utvecklingen av folkdräktskulturen. 
•    Bäckadräktens värdegrund och dess budskap 
•    Skapandet av en trygg och inkluderande miljö för deltagarna 
•    Grundläggande genomgång av HBTQAI+ rörelsens stora ordförråd  
•    Hantering av diskussioner och eventuella starka känslor som kan uppstå 
•    Hur startar jag en studiecirkel? 

Vi skapar tillsammans  

Börja sy från symönstret till Bäckadräkten eller ta med ditt folkdräktsprojekt och sy tillsammans. Handbrodera detaljer. Hur kan jag ge min dräkt en personlig prägel?  

Vi planerar tillsammans 

Efter avslutad utbildning kommer du att vara rustad att starta en cirkel där du bor med stöd från vårt community, och därigenom hjälpa andra att förverkliga sina drömmar om en unik dräkt. En avslutande digital träff planeras in.  

Ledaren

Fredy Samuel Lundh (hon/han/de/dem) är baserad i Göteborg och arbetar som artist, föreläsare, arrangör, skräddare och projektledare. Läs mer på: fredyclue.com

 

YouTube

 

 

 

Vi ser fram emot att träffa dig och dela denna resa tillsammans! 

Kursen görs i samverkan med Folkmusikens Hus och Folkteatern Gävleborg.

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Ledarskap och pedagogik

Ledarutbildning – Vi sjunger hjärna

Ledarutbildning – Vi sjunger hjärna

Gillar du människor och musik? Vill du hjälpa människor att få en meningsfull stund? Bli ledare i en Vi sjunger hjärna-kör!

  • Plats
    Jönköping, Jönköpings kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Måndag 17:30 - 20:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Roder – En kurs i konsten att leva

Roder – En kurs i konsten att leva

Kursen kommer att ge dig möjlighet att fördjupa dig kring dina egna livsval, bearbeta och reflektera kring att vara människa. I en tid som vår behöver vi bot...

  • Plats
    Örebro, Örebro kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Tisdag 18:30 - 21:00
  • Tillfällen
    7 tillfällen
Läs mer
I Trygga Händer – Luleå

I Trygga Händer – Luleå

Arbetar du med barn i en kyrka/församling och vill att alla barn skall känna sig trygga och välkomna? Då är denna kursdag för dig. I Trygga Händer - utbildni...

  • Plats
    Luleå, Luleå kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Lördag 10:00 - 17:00
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer