Skip to main content

Vara nere - Ledarutbildning

Uppdaterad:

Leder du unga? Du kanske är ungdomsledare i en scoutkår, ledare på ungdomsläger eller körledare? Då är den här utbildningen för dig.

Det här är en utbildning för dig som leder unga i en verksamhet som samverkar med Bilda. Som cirkelledare, instruktör eller lärare är du en trygg person i många ungas liv. När någon är nere kan en uppmärksam ledare vara mycket värdefull. Men hur kan du möta någon när du varken är psykolog eller läkare utan ”bara en annan människa”? Vad innebär egentligen begreppet ”psykisk ohälsa”? Vad ska du som ledare göra, och vad kan du göra? Vad har du för ansvar?

Den här utbildningen svarar på dessa frågor och ger dig praktisk övning för att du ska känna dig tryggare i att hantera situationer som kan upplevas svåra. Den är framtagen av Mind och Studieförbundet Bilda, tillsammans med ungdomsledare och experter.

Kunskapsmål

Efter avslutad utbildning kommer du att ha:

  • Kunskaper om psykisk ohälsa hos unga: begrepp, statistik, förekomst och könsskillnader.
  • Förståelse för skam och varför det är viktigt när man möter någon som mår dåligt.
  • Kunskap om varningssignaler och risksituationer för självmordsproblematik.
  • Ökad trygghet och förmåga att se, fånga upp och möta unga som mår dåligt.
  • Förståelse för skillnaden mellan medmänskligt stöd och terapeutiska samtal.
  • Kunskap om ansvar, gränser och att avsluta samtal.
  • Förståelse för betydelsen av att som ledare få stöd.
  • Kunskap och verktyg till medmänskliga samtal som du kan använda i mötet med unga.

Kursledare

Birgitta Svensson, Bilda Öst

Allt material inom initiativet Vara nere är framtaget för att kunna användas av vem som helst. Du som är cirkelledare kan efter denna utbildning anordna Vara nere ledarutbildning i samverkan med Bilda, i den verksamhet du är aktiv i.

Målgrupp

Utbildningen är kostnadsfri och riktar sig till dig som är eller ska bli aktiv cirkelledare i en verksamhet som samverkar med Bilda. 

Anmälan

Anmäl dig via formuläret här på hemsidan senast den 20 oktober, antalet platser är begränsat.

Praktisk information

Utbildningen sker via videoverktyget Zoom. Vi kommer att skicka möteslänken till den mejladress du anger när du anmäler dig.
Om du känner dig ovan vid digitala möten så koppla upp dig kl. 18.15 så finns vi på plats och guidar dig.

Efter utbildningen – Vara nere Studiecirkelmaterial

Efter att du genomgått Vara nere Ledarutbildning finns ett studiecirkelmaterial om du vill starta en studiecirkel, med unga eller med vuxna. Vara nere Studiecirkelmaterial är ett samtalsmaterial om psykisk ohälsa. Det passar alla grupper som vill öka sin förståelse för ämnet psykisk ohälsa och öva på att möta någon som är nere.

Materialet fördjupar samtalen kring de andra delarna i initiativet ”Vara nere”. Med grund i Instagram-kontot, ledarutbildningen, kunskapsbanken och podden skapas samtalen i gruppen. Läs mer här: www.bilda.nu/material-och-metoder/vara-nere-studiecirkelmaterial 

Ledarutbildningen en del av något större

Vara nere är ett initiativ som syftar till att rusta unga för livet. Vi vill höja ungas kunskaper om psykisk ohälsa, inspirera till mer dialog och öka förmågan att stötta sina kompisar. Vi har därför tagit fram baskunskaper förpackade på olika sätt: ett Instagram-konto, en utbildning för ungdomsledare, en kunskapsportal, en podd, och ett studiecirkelmaterial. Läs mer om Vara nere på www.bilda.nu/varanere 

Vara nere – Ett initiativ från Bilda och Mind, med stöd av Allmänna arvsfonden.

Bildas grundutbildning för cirkelledare

För att bli cirkelledare i Bilda behöver du genomgå Bildas grundutbildning för cirkelledare. Den består av filmer, bilder, texter och enkla övningar. Utbildningen gör du på egen hand och den tar ca 40 minuter. Vi rekommenderar att du gör den innan du går någon av Bildas fördjupningsutbildningar. Hör av dig till din Bilda-kontakt eller mejla till [email protected] för att få tillgång till utbildningen. Läs mer här: www.bilda.nu/cirkelledare/grundutbildning-for-ledare/ 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Cirkelledarutbildning

Ledarkväll med Bilda

Ledarkväll med Bilda

En kväll med pedagogiska tips och tricks

  • Plats
    Göteborg, Göteborgs kommun
  • Datum
  • Tillfällen
    Tisdag 18:00 - 20:30
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer
Föreningsekonomi

Föreningsekonomi

Är du kassör i din förening eller du kanske bara vill lära dig mer om kassörsuppdraget och föreningsekonomi? Varmt välkommen!

  • Distans
    Distans
  • Plats
    Zoom
  • Datum
  • Tillfällen
    Tisdag 18:00 - 20:00
  • Tillfällen
    1 tillfällen
Läs mer