Skip to main content

Trallkedjan - en digital sångcirkel med fokus på trall

Uppdaterad:

Att ”tralla” är att sjunga utan att ha en text med innehåll, man framför en melodi på stavelser som ligger bra i munnen t ex ladi dej ladi då. Detta är vanligt inom folkmusik när man vill tralla till dans.

Trallkedjan är tänkt att vara ett sätt för intresserade att träffas och utbyta erfarenheter kring trallning. Vi möts regelbundet digitalt, varannan onsdag, för att lära av varandra. Du som gillar folksång kommer säkert att gilla trall! Totalt ses vi 6 träffar under hösten, vi kommer att gästas av kända som mindre kända trallare. Vi ses varannan onsdag 18.30-19.15 med start 11 september.

Initiativtagare till Trallkejdan är Mats Genell som hade en idé att bjuda in olika trallvänner att inspirera deltagarna under varje träff. Denna termin leds vi av Annie Björkman, folksångerska som varit med under Trallkedjans uppbyggning. Om Annie:

Annie Björkman kommer från Bohuslän och började med folklig vissång på Malungs Folkhögskola 2018. Hon har sedan studerat en kandidat 2020-2023 i folksång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm plus ett utbyte en termin i Rauland i Norge. Hon älskar att tralla och gärna till dans. Hon kommer leda första tillfället och resten av träffarna består av folksångare som gästledare samt ledning från egna deltagare i studiecirkeln. 
“Jag älskar när trallen och musiken gestaltar sig i kropparna på dansgolvet. När min sång får uttryck i rörelseglädje. Det är vackert!” – Annie Björkman

För oss som håller på med folkmusik ger trallandet ett instrument som vi alltid har med oss. Mats önskan var att med Trallkedjan skapa en serie träffar för oss som vill prova, lära oss, eller utveckla trallandet, en tanke som Annie nu bygger vidare på. En möjlighet att dela med och inspireras av varandra och att lära sig nya låtar förstås. Träffarna är unika, olika ledare håller i dem och delar med sig av sin repertoar, sin personliga stil och sina tips. Det är möjligt att du som deltar i Trallkedjan vill vara med och leda en träff någon gång. På så sätt kan kedjan bli väldigt lång. Vår förhoppning är också att Trallkedjan ska göra det lättare för oss som trallar folkmusik, att kunna träffas och känna gemenskap på stämmor. Kanske våga skriva upp oss i olika konstellationer på spellistor och tralla till dans när vi ses? 

Du behöver inga förkunskaper för att delta! Du kan delta i alla träffar eller bara någon. Vi kommer ta ut en avgift för ditt deltagande, vi fakturerar dig.

Vi lär tillsammans, med och av varandra, mer erfarna trallare kan få inspiration och nyfikna nykomlingar får en bra ingång till att börja tralla. 

Praktiskt:

Du anmäler dig här och kommer sen att få ett mail med en länk till zoom där du ansluter dig till träffen. Inget program behöver laddas ner för att delta.

Vi mailar en faktura för avgiften, den är 300 kr oavsett om du kan delta en eller alla träffar.

Bildas folkmusikarbete görs i samverkan med Folkmusikens Hus.

 

Eventuell dokumentation under arrangemanget

Under enstaka tillfällen skickar vi en fotograf till våra arrangemang, i syfte att dokumentera verksamheten för vår verksamhetsberättelse eller att samla material för att marknadsföra framtida arrangemang av samma typ. I dessa fall kommer vi att informera om detta i förväg, i samband med anmälan. All eventuell dokumentation sker i samförstånd och tillåtelse med samtliga deltagare. Läs vår integritetspolicy här.

Mer inom Musik

Mer inom Folkmusik