Hoppa till huvudinnehåll

Folkbildning i frikyrkorna

Bibel och ljusstake

Bilda samverkar med de frikyrkliga medlemsorganisationerna i ett stort bildnings- och kulturarbete. Tillsammans med församlingar, föreningar och kårer runtom i Sverige vill vi vara med och stärka och utveckla verksamheten i kyrkorna.

Vi utgår från olika behov och förutsättningar - och finns med i samtal och planering kring ledarutbildningar, kulturprogram och material.

Kristen tro och teologi

Varför tror man som man tror i din kyrka? Att fundera över kristen tro och teologiska frågor tillsammans med andra ger nya perspektiv och fördjupar din egen tro. 

Bilda har olika samtalsmodeller, studieplaner och tips på böcker som passar att använda i samtalen.

Läs mer om våra material och metoder

Församlingsutveckling

Vilka är vi? Hur ser andra på oss? Vilka vill vi vara? Vilken öppenhet har vi för förändring i mötet med människor?

Bilda för ett löpande samtal med många församlingar i Sverige, för att hitta vägar till förnyelse och fördjupning. Vår inriktning är att vi först måste arbeta med församlingens egen identitet för att sedan hitta vägar att komma vidare.

Smågrupper i kyrkan

I Bilda spelar den lilla gruppen en viktig roll. Det finns stora möjligheter när några personer möts till gemenskap, samtal och omsorg och det som sker i den lilla gruppen kan få stor betydelse för en människas växt och mognad. Läs mer här.

Gudstjänstmusik

Gudstjänstmusik innefattar musik och dans som framförs i gudstjänsten. Sången och musiken är viktig för den gudstjänstfirande församlingen. Den uttrycker något gemensamt: den inbjuder till delaktighet i stället för iakttagande. Den skapar en öppen atmosfär och kompletterar det talade ordet. Psalmer, hymner och sånger är teologi som uttrycks i sångens och musikens form och är ett sätt att fördjupa sin tro. Därför är gudstjänstmusikens texter och innehåll viktiga.

Mångfald i gudstjänstmusiken berikar och därför behöver inte orgel ställas mot elgitarr, psalmer mot nyskrivna lovsånger, eller tradition mot förnyelse.

Lovsångserbjudande

Anmäl kyrkans lovsångsteam som studiecirkel i Bilda – rapportera minst 8 träffar under ett år – och få lovsångsabonnemanget Davids hjärta kostnadsfritt första året! Läs mer här