Hoppa till huvudinnehåll

Studiehandledning Samma värld

Välkommen till en digital studiehandledning som är tänkt att användas av studiecirklar som också arbetar med det tryckta häftet Samma värld.

Använd länkarna för att komma till handledningen för de olika avsnitten i Samma Värld. Där hittar ni filmer, bilder, samtalsfrågor och andra kompletterande delar som berikar er studiecirkel. Ni kan använda materialet både under och mellan era träffar. Ni kan förstås också välja att genomföra cirkeln helt digitalt.

Introduktion – Samma värld

Ibland pratar vi om olika världar, till exempel om den rika världen och den fattiga. Egentligen är det märkligt, eftersom alla människor lever i samma värld.

1. Demokrati och rätten att cykla

Demokrati, det vill säga att alla ska få ha inflytande och vara med och bestämma, kan tyckas som en självklart bra idé. Ändå måste många människor runt om i världen kämpa för detta.

2. Konflikt och våld – om något vi har i fickan

De flesta krig vi hör om på nyheterna är långt borta. Men en del av orsakerna till konflikter kan finnas väldigt nära oss själva, som något vi har i fickan.

3. Världen må vara orättvis. Men vädret har vi väl ändå gemensamt?

Det talas mycket om klimatet nu, och mycket tyder på att det faktiskt blir värre för vissa än för andra. Klimatorättvisa, helt enkelt.

4. Jämställdhet – om att få välja själv

Vill vi ha större rättvisa i världen är jämställdhet mellan flickor och pojkar, män och kvinnor, det första vi kan börja jobba för.

5. Ekonomi och skatter – krångligt men rätt bra

Det finns det resurser på jorden för att försörja alla. Bara vi kunde fördela lite mer rätt-vist. Så vad är problemet egentligen?

6. När det värsta händer – de drabbade är en viktig resurs

När katastrofer inträffar vill många vill resa dit och hjälpa till. Det är bra. Men lika viktigt är att ta vara på människorna som bor där, på deras kunskap och kraft.

7. Någon borde göra något! Vem? Jag?!

Vad kan du och jag egentligen göra för att för-ändra världen? Frågorna verkar så komplexa och uppgiften kan kännas gigantisk.
 

Samma värld har tagits fram tillsammans med Diakonia.