Hoppa till huvudinnehåll

Träna civilkurage! - Gratis civilkurageträning i Umeå

Träna civilkurage

Har du någon gång tänkt att du borde sagt eller reagerat på något som varit orättvist, men hindrat dig själv? Kanske av rädsla för att själv bli utsatt, att du misstolkat situationen eller att du inte vet hur du ska göra? Genom att träna upp vårt civilkurage kan vi tillsammans bli bättre på att förebygga orättvisor, diskriminering och konflikter i vardagen.Träna civilkurage är en serie kostnadsfria workshops i Umeå där du får konkreta metoder att ingripa och backa utsatta personer.

Under 2018 arrangeras sju workshops med olika teman, vårens teman är sexism, islamofobi, homo- och transfobi och ickevåld. Vid varje workshop får du en kort föreläsning som introduktion till ämnet, sedan går vi vidare och tränar praktiska metoder. Vi utgår från KAOS-modellen som består av fyra olika sätt att ingripa: konfrontera, avleda, omtolka och skydda. Tanken är att du ska få verktyg för att alliera dig med den som bli utsatt för härskartekniker, våld, trakasserier och annat i vardagliga situationer som kan uppstå i fikarummet, på bussen eller på stan.

Träna Civilkurage är ett initiativ av Studieförbundet Bilda, Rättighetscentrum Västerbotten och Kristna Fredsrörelsen i samverkan med Kvinnojouren i Umeå, Svenska muslimer för fred och rättvisa, Kyrkan på CampusRFSL och Umeå Kommun. Under 2018 arrangeras sju kostnadsfria workshops med olika teman i Umeå. Illustrationen är gjord av Persikamy.
 

Kommande workshops

Höstens teman och tillfällen

25 september
Rasism

30 oktober
Sexism

27 november
Härskartekniker

Mer info och möjlighet till anmälan kommer inom kort.

Sagt om Träna civilkurage i media

Sveriges Radio P4
"Workshop lär deltagare att stå på sig i utsatta situationer"
Lyssna på inslag
 

Spira
"Så säger du ifrån i fikarummet!"
Läs artikel
 

Umeå Tidning
"En övning i konsten att bli en god medmänniska"
Läs artikel
 

Västerbottens Folkblad
"Man får tänka efter, vad riskerar jag genom att agera?"
Läs artikel
 

SVT Västerbotten
”Vill få folk att säga ifrån – startar gratis kurs i civilkurage”
Läs artikel


Aftonbladets morgon-tv
"Alla Umebor får gratiskurs i att säga ifrån"
Se inslag