Hoppa till huvudinnehåll

Meningsfulla aktiviteter för asylsökande

Under 2017-2018 kommer asylsökande i Stockholms län ha möjlighet att gå kurser i svenska, hälsa, samhälle, yrkesliv och fritidsaktiviteter, genom projektet "Studieförbunden för asylsökande". Syftet är att påskynda etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden under asylprövningen mer meningsfull.

Projektet är ett samarbete mellan Bilda, Sensus, ABF, Medborgarskolan och Studiefrämjandet i Stockholms län.

– Vi gör detta för att påskynda etableringsprocessen och göra väntan på sitt asylbesked mer meningsfull. För många är det en oerhört frustrerande och jobbig tid. Om människor istället får möjlighet att aktivera sig, knyta kontakter och lära sig mer om det svenska samhället underlättar det enormt när de sedan får sitt asylbesked, säger Ewa Melin Larsson, konsulent i Bilda Öst.

Inom ramen för projektet erbjuder Bilda kurser och fritidsaktiviteter. I juli 2017 fick asylsökande chans att prova på diverse fritidsaktiviteter i Björnö naturreservat. Och i oktober startade en drop-in kör för asylsökande som vill lära sig språket genom sång.

– För mig är det ett jättebra sätt att lära mig nya ord. Jag gillar att besöka bibliotek och läsa böcker. Det här kan hjälpa mig att förstå språket ännu mer, säger en av körsångarna till Tidningen Liljeholmen/Älvsjö. 

Projektet finansieras genom medel från Länsstyrelsen och regeringens samordningsuppdrag "Tidiga insatser för asylsökande".